Trudoljubivaja Pcsela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Trudoljubivaja Pcsela
“Trudoludivaya Pchela” magazine №1, 1759.jpg
Alapítva 1759. január[1]
Megszűnt 1759. december[1]
Kiadó Alekszandr Petrovics Szumarokov
Nyelv orosz

A Trudoljubivaja pcsela (oroszul: Трудолюбивая пчела) – jelentése: 'munkaszerető méh' – a 18. században, 1759-ben megjelent oroszországi folyóirat volt, az első magán kiadású orosz irodalmi folyóirat.

Ismertetése[szerkesztés]

Mindössze egy éven át, 1759. januártól decemberig havonta jelent meg Szentpéterváron. Alekszandr Petrovics Szumarokov költő, drámaíró, a 18. századi orosz irodalom kiemelkedő személyisége adta ki, szerkesztette és anyagának jelentős részét is maga írta.

A lapot az akadémiai nyomdában nyomták és akadémikusok cenzurázták; kezdetben 1200 példányban adták ki. Címe arra utalt, hogy az olvasó, akár a szorgalmas méh, sok hasznos és erkölcsös dolgot gyűjthet a kiadványvból, mely többségében irodalmi műveket tartalmazott.

A folyóirat Szumarokov mérsékelt felvilágosult nézeteinek adott hangot és az Erzsébet cárnő (orosz nevén: imperatrica Jelizaveta Petrovna) udvarának erkölcseit, túlzó fényűzését elítélő nemesek hangulatát tükrözte. Eredeti, gyakran szatirikus hangú alkotásokon kívül számos fordítást is közölt klasszikus költők, pl. Horatius, Ovidius, és nyugat-európai szerzők, köztük Joseph Addison, Pierre Corneille, Jonathan Swift műveiből.

Szerzői többek között:

  • Alekszandr Onyiszimovics Ableszimov (1742–1783) költő, későbbi drámaíró
  • Ivan Afanaszjevics Dmitrevszkij (1734–1821) színész, költő, drámaíró, fordító
  • Szergej Ivanovics Glebov (1736–1786) fordító
  • Kirjak Andrejevics Kondratovics (1703–1790) költő, fordító[2]
  • Grigorij Vasziljevics Kozickij (1724–1775), később II. Katalin cárnő titkára, a tíz évvel későbbi Vszjakaja Vszjacsina című lap kiadója
  • Vaszilij Kirillovics Tregyiakovszkij (1703–1769) költő, fordító, filológus.

A kiadvány részben kritikai irányultsága, részben anyagi nehézségek miatt szűnt meg. Szumarokov keserű szívvel köszönt el olvasóitól az utolsó számban Búcsú a múzsáktól (Расставание с музами) című elégikus művében. Halála után, 1780-ban az akadémia a folyóirat összes számát változtatás nélkül kinyomtatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Краткая литературная энциклопедия (orosz nyelven). Great Russian Entsiklopedia, JSC, 1962
  2. K. A. Kondratovics

Források[szerkesztés]