Transzcendentális meditáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A transzcendentális meditáció (röviden: TM) egy meditációs módszer, melyet Maharishi Mahesh Yogi (ejtsd: Maharsi Mahés Jógí) indiai származású spirituális tanító kezdett el aktívan tanítani, először Indiában, 1955-ben, majd az 50-es évek végétől kezdve szerte a világban. Az elmúlt fél évszázad során a TM a világ egyik legismertebb meditációs és önfejlesztő módszerévé lett, több mint hatmillióan sajátították el világszerte, egy mindenhol egyforma, "hét lépcsős" (hét napos, naponta kb. két órát tartó) tanfolyam keretein belül.

Leírása[szerkesztés]

A technikát mindennap kétszer javasolt gyakorolni (általában reggel és este) 15-20 percig, csukott szemmel és kényelmes ülő helyzetben. A meditáció során a gyakorlók egy speciális hangsort (mantrát) gondolnak magukban, a hangsúly azonban az indiai eredetű meditációs módszerekkel szemben, nem a mechanikus ismételgetésen, hanem a spontaneitáson van. Ezáltal egy rendkívül mély nyugalmi állapotot érnek el, ami alatt a stresszek és feszültségek kioldódnak az idegrendszerből.

Maharishi a TM-et egy univerzális, vallásoktól független szellemi technikaként tanítja, melynek során az elme "egy csendes, mégis teljesen éber, tudatos állapotba merül. Ugyanakkor a test különleges, mély nyugalmi és ellazult állapotba jut."[1]

Maharishi ezt az állapotot "transzcendentális tudatnak" nevezi, mely a normálisan tapasztalt ébrenlét, álom, mélyalvás állapotától különböző negyedik tudatállapot. Elmondások szerint ennek a megtapasztalása nagyfokú boldogságérzettel, békességgel és csendességgel jár együtt.[2]

A technika testre és elmére gyakorolt hatásairól az 1970-es évektől kezdve számos tudományos vizsgálatot is végeztek, sokszor igen neves kutatóintézetek közreműködésével, a meditáció során tapasztalt anyagcsere változásoktól a szív- és érrendszeri betegségeken át az ún. "magasabb tudatállapotok" megtapasztalásának ismertetéséig terjedtek.[3]

A TM az elmúlt években folyamatosan növekvő popularitásnak örvend az egyéni sikerek, és a tudományosan bizonyított eredmények hatására az egész világon. A TM az elmúlt évtizedekben Amerikában sokszor heves támadásokat kapott, leginkább protestáns-fundamentalista részről, melyek kétségbe vonják a TM vallási nézetektől való mentességét. Katolikus részről szintén kétségbe vonják vallási semlegességét, és a hinduizmus szálláscsinálójának tartják.

Magyarországon az 1990-es évek óta tanítják. A magyar tapasztalatokról videó is készült.[4]

Híres alkalmazói[szerkesztés]

A TM-et ezidáig olyan hírességek tanulták meg, mint például Katy Perry, Beatles és a Beach Boys tagjai, Donovan énekes-zeneszerző, Andy Kaufman, Russel Brand komikus, Doug Henning bűvész, Clint Eastwood és David Lynch rendezők valamint Howard Stern, Mia Farrow, Mary Tyler Moore, Shirley MacLaine, divattervezők: Donna Karan, Frank Adél, TV mogulok: Oprah Winfrey, Dr. Oz.

David Lynch létrehozta a David Lynch Foundation nevű alapítványt[5] annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban minden diák megtanulhassa a TM-et. Ő maga a saját vagyonából 400 ezer dollárt ajánlott fel erre a célra.

Magyarországon is egy közhasznú alapítványon[6] keresztül sajátítható el a transzcendentális meditáció akkreditált képzésben.

Hivatkozások és lábjegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Robert Roth: Maharishi Mahesh Yogi Transzcendentális Meditációja. Arkánum Kiadó, Budapest, 1991.
  • Sőregi Ottó: Bölcsek titka. Transzcendentális Meditáció. Magyar Könyvkiadó, 2002.

További információk[szerkesztés]

  • Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben: Ozu / Bresson / Dreyer Szerzőifilmes Könyvtár 2. kötet; Francia Új Hullám Kiadó, Budapest, 2011.
  • David Lynch: Hogyan fogjunk nagy halat? PESTI KALLIGRAM KFT, 2007.
  • Maharishi Mahesh Yogi: A Lét Tudománya és az Élet Művészete. Excalibur Könyvkiadó, 2007.
  • Denise Denniston: TM Book - TM könyv
  • Nagy Csoport Magyarországért Alapítvány
  • Bővebben a Transzcendentális Meditációról TMportal.hu