Transputer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
T414 transputer chip
IMSB008 alaplap a rászerelt IMSB419 és IMSB404 modulokkal

A transputer vagy transzputer egy az 1980-as évekből származó úttörő mikroprocesszor-architektúra. A transzputer-processzorok lapkára integrált memóriát és soros kommunikációs interfészt tartalmaztak, céljuk a párhuzamos feldolgozás és működés volt, azaz a párhuzamos számítástechnika. Ezeket a processzorokat a bristoli Inmos brit mikroelektronikai cég tervezte és gyártotta.[1]

Az 1980-as évek végén sokan a transzputereket tartották a jövő számítástechnikáját meghatározó legújabb alapvető kialakításnak. Az Inmos és a transzputer végül nem igazolta ezt a várakozást, a transzputer-architektúra mégis nagy hatást gyakorolt a számítógép-architektúrákra, olyan új elgondolásokat kiváltva, amelyek újra felbukkannak a modern rendszerekben.


Transzputereket használó jelenlegi rendszerek[szerkesztés]

A HETE-2 űreszköz 4 T805 típusú transzputert és 8 DSP56001 chipet használ, amivel 100 MIPS teljesítményt ér el.

A Picard műholdban alkalmazott Myriade mikroműhold-platform T805 transzputert használ, teljesítménye kb. 4 MIPS[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Allen Kent, James G. Williams (eds.) (1998) "Encyclopedia of Computer Science and Technology", ISBN 0-8247-2292-2, "The Transputer Family of Products", by Hamid R. Arabnia
  2. The MYRIADE Platform. (Hozzáférés: 2011. augusztus 22.)
  3. David CHEMOUIL: The Design of Space Systems. [2012. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Transputer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Transputer
A Wikimédia Commons tartalmaz Transputer témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]