Tonométer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szem nyomásának mérése érintés nélkül

A tonométer a szem belső nyomásának mérésére szolgáló eszköz.

A nyomásmérést azért fontos elvégezni minden szemvizsgálat alkalmával, mert a nyomás növekedése a zöld hályog kialakulásának jele lehet.

A nyomást hagyományosan higanymilliméterben mérik. Ha a nyomás 21 Hgmm fölött van, az megnövekedett nyomást jelent, bár ez nem minden esetben jelenti azt, hogy glaukóma alakult ki.

Mérési módszerek[szerkesztés]

  • A legnépszerűbb mérési eljárás az érintés nélküli mérés. A páciens egy gépbe néz, ahonnan gyengéd légfuvallatot bocsátanak a szemre. A levegő által kifejtett nyomás enyhén belapítja a szaruhártyát, ennek mértéke mérhető, és ezt a műszer nyomásértékben jelzi ki. Ez a kapcsolatot nem tekintik a szem érintésének.
  • Egy pontosabb módszer a kontakt tonométer, ami külsőre íróeszközhöz hasonlít. A mérés előtt a szemet kissé érzéketlenné teszik speciális szemcsepp alkalmazásával. A műszer hegye megérinti a szemet és megméri a nyomást.
  • Az applanációs tonométer nyomást fejt ki a szaruhártyára, aminek belapulását méri. Minél nagyobb a belső nyomás, annál kisebb a belapulás. A mérés előtt a szemet kissé érzéketlenné teszik speciális szemcsepp alkalmazásával. A Schiotz-tonométer súlyt helyez a szemre, és annak belapulását méri. A mérés egyszerű, a műszer hordozható, de a többi módszernél kevésbé pontos eredményt ad.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Glenn D. Considine (főszerk.): Van Nostrand's Scientific Encyclopedia, 2008, John Wiley & Sons, Inc., ISBN 978-0-471-74338-5, p. 5480.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]