Tone (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tone
A Tone folyó látképe Narita és Kavacsi közelében
A Tone folyó látképe Narita és Kavacsi közelében
Közigazgatás
Országok Japán
Földrajzi adatok
Hossz322 km
Vízgyűjtő terület16840 km²
Forrás Ominakami-hegy
Torkolat Csendes-óceán
é. sz. 35° 59′ 01″, k. h. 139° 53′ 26″Koordináták: é. sz. 35° 59′ 01″, k. h. 139° 53′ 26″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tone témájú médiaállományokat.

A Tone folyó (利根川, átírással: Tonegava) Japán második leghosszab folyója, a Kantó régióban található. Hossza 322 km, vízgyűjtő területének nagysága 16 840 km². A helybeliek 'Bandó Taró' (坂東太郎) néven emlegetik: a "Bandó" a Kantó régió régies elnevezése, mig a "Taró" az elsőszülött fiúk gyakori utóneve.

A Tone forrása az Óminakami-hegyen (大水上山) található, amely Gunma és Niigata prefektúrák határán fekszik. A folyó a Csiba prefektúra területén fekvő Csósi város (銚子市) közelében ömlik a Csendes-óceánba. Az Edo folyó a Tone folyóból ágazik el, és a Tokiói-öbölben éri el a Csendes-óceánt.

A Tone legjelentősebb mellékfolyói az Agacuma, a Vatarasze, a Kinu, az Omoi és a Kokai folyók.

Története[szerkesztés]

A folyó régebben megzabolázhatatlan természetéről volt nevezetes, a nagyobb áradások rendszeresen megváltoztatták a folyását, éppen ezért a folyómeder történetének feltárása elég nehézkes.

A folyó eredetileg a Tokiói-öbölbe torkollott és egyes mellékfolyói, mint pl. a Vatarasze és a Kinu, saját vízgyűjtő-rendszerrel rendelkeztek. A 17. században kiterjedt munkálatok kezdődtek a rendszeres áradások megfékezésére és a folyami hajózás lehetővé tételére. A folyó jelenlegi folyását a Meidzsi-korszak során határozták meg.

Szerepe[szerkesztés]

Kurihasi Vízszintmérő Állomás

A Tone folyó egészen a 19. századig, a vasutak elterjedéséig igen fontos közlekedési útvonal volt. Ezt követően vesztett ugyan jelentőségéből, de a folyamszabályozás során számos gátat és víztározót építettek a folyón, amely ma több, mint 30 millió embernek szolgáltat ivóvizet Tokió körzetében.