Toktamis Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toktamis Giráj
طوقتامش كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1608 márciusa 1608 második fele
ElődjeII. Gázi Giráj
UtódjaI. Szelamet Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1589
Elhunyt1608 (19 évesen)
ÉdesapjaII. Gázi Giráj
SablonWikidataSegítség

Toktamis Giráj (krími tatár: Toqtamış Geray, طوقتامش كراى), (15891608) krími tatár kán.

Toktamis II. Gázi Giráj kán legidősebb fia volt. A krími kánok még III. Murád szultánnal megállapodtak arról, hogy a legidősebb fiú örökölheti a káni címet, ezért Gázi is úgy tervezte, hogy Toktamis fogja örökölni a trónját és kalgának is őt nevezte ki, hogy megtanulja a kormányzást. Gázi 1608-ban pestisben meghalt és Toktamist az addigi legfiatalabb kánná választották. Kalgájává öccsét, Szefert tette meg, de csak négy hónapig uralkodott.

I. Ahmed szultán úgy gondolta, hogy a Krím kánjai kezdenek túlságosan önállóvá válni, és nem látta szívesen egy örökletes monarchia kialakulását. Ezért a megállapodást felrúgva Szelamet Girájt nevezte ki II. Gázi helyére. Toktamis elindult Isztambulba, hogy rávegye a szultánt döntése megváltoztatására, azonban a Bug folyónál utolérte Mehmed Giráj, Szelamet kalgája és az ezután következő csatában Toktamist és Szefer öccsét megölték.

Források[szerkesztés]

  • Олекса Гайворонский «Созвездие Гераев». — Симферополь, 2003

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Тохтамыш Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
II. Gázi Giráj
Krími kán
1608
Következő uralkodó:
I. Szelamet Giráj