Tokiói gáztámadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tokiói gáztámadás
KasumigasekiSta.jpg

Ország Japán
Helyszín Tokió
Célpont Tokiói metró
Időpont 1995. március 20.
Típus terrortámadás
Áldozatok 12
Sérültek 6300
SubwaySarin.png
Tokiói gáztámadás (Japán)
Tokiói gáztámadás
Tokiói gáztámadás
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 41′ 22″, k. h. 139° 41′ 31″Koordináták: é. sz. 35° 41′ 22″, k. h. 139° 41′ 31″

1995-ben az Aum Sinrikjó szekta terve az volt, hogy "megtisztítsa" a világot a "Szennyezett gonosztól" (kapitalizmus). A Tokió belvárosába tartó metrószerelvények mindegyikére küldtek egy szektatagot, akik 30%-os töménységű szarint engedtek szabadon, amit előzőleg folyékony állapotban helyeztek egy légmentesen lezárható műanyagzacskóban március 20-án 8 órakor.

A merényletet végrehajtó tagok egyszerű utasként szálltak fel a metróra, arcukat orvosi sterilmaszk fedte (így védekezve a gáz ellen), míg a gyanútlan utasok azt hitték, hogy műtéten átesett emberek, akiknek a fertőzések elkerülése végett kell a maszkot viselniük. A műanyagzacskókat a merénylők újságpapírba csomagolták. Mindegyiküknél volt egy esernyő, amelynek a csúcsa fémből volt. Az újságpapírba csomagolt folyékony halmazállapotú szarinnal teli zacskókat a metrószerelvény padlójára helyezték egy alkalmas pillanatban, majd a csomagokat az esernyő segítségével átszúrták, amikor épp megálltak az egyik állomásnál. Míg a merénylők távoztak a helyszínről, a lyukas zacskókból kipárolgó szarin elterjedt a szerelvényen.

Céljuk ezzel az volt, hogy a támadással az Amerikai Egyesült Államokat vádolják, és ezzel kirobbanjon a harmadik világháború, ami "megtisztítja" a világot. Az esetnek 12 halottja volt. Az ügy miatt a szekta vezetőjét és a terv kiötlőjét, Asaharát, valamint további hat elkövetőt felakasztottak 2018-ban.[1]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]