Tobakosok keresztje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tobakosok keresztje
Tímárkereszt
A kereszt a Kmetty téren, háttérben a Preobrazsenszka templom barokk tornya
A kereszt a Kmetty téren, háttérben a Preobrazsenszka templom barokk tornya
Település Szentendre
Hely Szentendre
Építési adatok
Építés éve 18. század második fele
Típus emlékkereszt
Felhasznált anyagok kő, kovácsoltvas, bádog
Alapadatok
Elhelyezkedése
Tobakosok keresztje (Pest megye)
Tobakosok keresztje
Tobakosok keresztje
Pozíció Pest megye térképén
é. sz. 47° 40′ 16″, k. h. 19° 04′ 37″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 16″, k. h. 19° 04′ 37″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tobakosok keresztje témájú médiaállományokat.

A tobakosok keresztje Szentendrén a Szamárhegy egyik legmagasabb pontján, egy természetes kilátón, a 18. század második felében állított emlékkereszt, amely azonban szertartáshely is volt. Tímárkeresztnek is nevezik, egyike a Szentendrén mesterségek szerint felállított emlékkereszteknek. Az augusztus 19-én tartott hagyományos szerb búcsú idején az alatta lévő templomnál van a kirakodóvásár, a keresztnél pedig vidám mulatságok. A Szamárhegy a 20. század elejéig Szentendre szőlőhegye is volt, így ennél a keresztnél áldották meg a szőlőt is.

A városban 1741–1746 között építették fel a korábbi fatemplom helyén a szerb bevándorlók egyik templomát, a Preobrazsenszkát. A templom környékén a tobakosok laktak, a templomot is ők építtették. Ez a városrész a Szamárhegy legmeredekebb, helyenként szakadékos oldala alatt állt, és a tobakosok temploma fölött építették meg a tobakosok keresztjét. Mivel a templom hátat fordít a Dunának – a tornya hegy felőli oldalon van –, pontosan a tobakosok keresztjére néz.

A kereszt barokk stílusú, mint a templom, így feltehető, hogy a templom 1780 körüli barokk átalakításával és a toronnyal egyidős. Négyszög keresztmetszetű, faragott kő talapzaton álló kovácsoltvas kereszt. Indás kovácsoltvas elemek díszítik, a tetején félkör alakú bádog borítással. A talapzat hátsó felén utólag bevésett, 1901-es datálású szerb felirat olvasható, ОБНОВЉЕН, azaz „felújítva”. A kereszten és a kereszt alatt elhelyezett táblán lévő egykori felirat, vagy kép már nem látható.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]