Titkolt Ellenállás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Titkolt Ellenállás
Információk
EredetBékés, magyar
Alapítva1993
Aktív évek1993 - 2015 [forrás?]
Műfajnemzeti rock
Tagok
Cseresznye György (ének)
Szűcs Márton (gitár)
Kima Norbert (dob)
Turbucz Endre (basszusgitár)
Korábbi tagok
Balog Ádám
Bányai Ágnes
Farkas Krisztián
Halász Krisztina
Kima Norbert
Kis János
Köpe Szilárd
Mondrucz János
Perényi Erzsébet
Prágai Enrico
Raspotnik Ferenc

A Titkolt Ellenállás weboldala
SablonWikidataSegítség

A Titkolt Ellenállás egy magyar nemzetirock-zenekar.

Története[szerkesztés]

A zenekar 1993. november 23-án alakult meg Békésen. Az alapítók Kima Norbert, Mondrucz János, Köpe Szilárd és Prágai Enrico voltak. Első koncertjükre 1994. január 14-én került sor, a Csemői Művelődési Központban. 1994 tavaszán Prágai Enrico helyére Kis János érkezett, majd augusztusban stúdióba vonultak, és novemberben kiadták a Mindent vissza című kazettájukat. Októberben elhagyta a zenekart Kis János és Köpe Szilárd is, novemberben vendégként Balog Ádám zenélt. 1995-ben Balog Ádám helyére Farkas Krisztián érkezett, és február és május között Bányai Ágnes énekelt. Augusztusban újra nekiálltak egy kazetta rögzítésének, a Forró a levegő-nek.

1996 februárjában Mondrucz János, augusztus 31-én Farkas Krisztián távozott, helyükre április 1-jén Prágai Enrico és Raspotnik Ferenc, illetve szeptember 4-én Köpe Szilárd érkezett.

1997. július 23. és augusztus 10. között a csapat feljátszotta A hatalom emberei című anyagot, mely kazettán 10, CD-n 11 számmal jelent meg. Augusztus 11-én Köpe Szilárd helyére Farkas Krisztián állt be, és Perényi Erzsébet is csatlakozott a koncertekre. 1998-ban, a zenekar 5 éves születésnapi koncertjén megtartották első budapesti lemezbemutatójukat. Februárban Prágai Enrico ismét kivált, és visszatért márciusban Mondrucz János. December elején a csapat elkezdte az előkészületeket az első videóklipje elkészítéséhez. 1999-ben megjelent a Kitartás című videóklip, melyet áprilisban betiltottak. Októberben a zenekar feljátszotta a Feltámadás című albumot. Október 28-án csatlakozott Halász Krisztina énekes, illetve november 6-án kilépett Raspotnik Ferenc.

2000 februárjában megjelent a Feltámadás című kazetta, majd nyárig a zenekar szünetelt a hiányzó énekes miatt. Június 7-én belépett Cseresznye György, július és augusztus között Juhász György vendégszerepelt. Az együttes szekszárdi koncertjét betiltották. 2001 januárjában Farkas Krisztián, márciusban Halász Kriszta távozott, Farkas helyére Szűcs érkezett. Októberben a zenekar felvette az 5. lemezüket, a Velünk Vagy Ellenünk-et, mely december 8-án jelent meg. 2002-ben Mondruck Dániel kiválásával, és Farkas Krisztián beállásával kialakult a zenekar azóta változatlan formája. Március 17-én, ls augusztusban az együttes elkészítette az Eszköz, illetve az Élj a mának című klipjeit. 2003-ban a csapat a 10 éves évfordulójára kiadta a Tíz év album-ot, melyet koncertek sora kísért. 2004-ben a Titkolt Ellenállás nem adott ki új lemezt, egész évben koncerteken vettek részt, egyik számuk felkerült a Tribute To Skrewdriver . Vol. 1. nemzetközi válogatás albumra. 2005-ben a csapat külföldi válogatáslemezekre vette fel a számaikat magyar, német, vagy angol nyelven. Augusztus és szeptember között felvették új albumokat, az Így létezem-et, mely december 12-én jelent meg. 2006-ban az együttes a magyarországi helyszínek mellett fellépett Németországban, Csehországban, illetve Erdélyben is. December 9-én megjelent a Gyanús dolgok című maxi CD. Az együttes 9. sorlemeze, Még mindig ugyanaz címmel jelent meg 2008 július 28-án, a VIII. Magyar Sziget nyitónapján. 2014. július 10-én a zenekar énekese, Cseresznye György, egy vasúti baleset következtében elhunyt.

Alapító tagok[szerkesztés]

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

  • Cseresznye György (†2014) – ének
  • Tóth Gábor – gitár
  • Petri László – gitár
  • Kima Norbert – dob
  • Farkas Krisztián – basszusgitár

Diszkográfia[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]