Tinder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tinder

Legfrissebb stabil kiadás
  • 14.22.1 (stabil verzió, Android, 2023. november 28., Android)[1]
  • 4.22.0 (stabil verzió, iOS, 2023. november 27., iOS)[2]
Programozási nyelv
Operációs rendszer
Platform
Kategória
  • online társkereső szolgáltatás
  • közösségi hálózat
  • azonnali üzenetküldő kliens
  • dating app
  • okostelefon-alkalmazás
Licenc freeware
A Tinder weboldala

A Tinder okostelefonokra kifejlesztett társkereső alkalmazás, amely 2012-ben jelent meg. Az alkalmazás helymeghatározás segítségével talál potenciális partnereket a felhasználónak, akik azt a rendelkezésre álló információk alapján balra ("nem érdekel") vagy jobbra ("érdekel") húzhatják. Ha valaki különösen felkeltette az érdeklődésedet egy szuperkedveléssel ("szuperlike") is kifejezheted. Ha az érdeklődés kölcsönös, akkor a társkeresés sikeresnek mondható.

Az applikációt az IAC társaság fejlesztette ki 2012-ben, és azóta rendkívüli sikernek örvend világszerte, legfőképpen a tizen- és huszonéves korosztály körében.

Működtetés[szerkesztés]

Használata a meglévő Facebook felhasználókkal is lehetséges, amely lehetővé teszi a Tinder számára, hogy az adott profilképeket használja, és összegyűjti az általános információkat az adott személyről. A felhasználok helység, közös ismerősök és érdeklődés általi egyezések alapján kerülnek egy "megfelelő" listába, amelynek az a célja, hogy két hasonló érdeklődésű személyt hozzon össze több személy közül. Az összegyűlt személyeket a felhasználónevünk nélkül kedvelhetjük (jobbra húzás), vagy kihagyhatjuk (balra húzás). Ha ez megtörtént és két felhasználó kedveli egymást, akkor az "megfeleléshez" vezet, és a két fél beszélhet egymással az applikáción keresztül.

Felhasználók[szerkesztés]

A Tindert világszerte használják, 196 országban, és elérhető több, mint 40 nyelven. 2014 végére már 50 millióra becsülték a felhasználók számát mindegyik hónapban, 12 millió "megfeleléssel" naponta. De ahhoz, hogy ezt a 12 millió "megfelelést" elérjék, 1 milliárd jobbra illetve balra "húzás" szükséges naponta. A minimum életkor legalább 18 év kell legyen, hogy használhassuk a Tindert. 2016 júniusa óta ha egy 18 éven aluli kísérli meg a Tinder használatát, egy kártyával találkozhatnak, amin az áll, hogy a Tinder csapata dolgozik egy korosztályukhoz illő applikáción. 2015-ben több, mint 8 milliárd volt a "megfelelések" száma az applikáció megjelenése (2012) óta.

Létrejötte[szerkesztés]

Kezdetben szexpartner keresésére tervezték meg az appot, azonban terjedésével a különböző országok kultúrája átformálta egy társkereső applikációvá.

  1. Version 14.22.1; Updated on Nov 28, 2023, 2023. november 28. (Hozzáférés: 2023. december 4.)
  2. Version History 14.22.0; Nov 27, 2023, 2023. november 27. (Hozzáférés: 2023. december 4.)