Tigres de la UANL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tigres de la UANL
Csapatadatok
Teljes csapatnév Club de Fútbol Tigres de la Universidad Autónoma de Nuevo León
Becenév Felinos, Auriazules, Universitarios
Székhely Monterrey,  Mexikó
Alapítva 1960március 7. (55 éves)
Klubszínek arany–kék
Stadion Estadio Universitario
Vezetőedző Ricardo Ferretti
Elnök Alejandro Rodríguez
Nemzeti sikerek
Mexikói Bajnokcsapat 3 alkalommal
Mexikói Kupagyőztes 3 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2015-ös Apertura
Hivatalos honlap
Tigres de la UANL honlapja

A Club de Fútbol Tigres de la Universidad Autónoma de Nuevo León (röviden Tigres de la UANL vagy csak Tigres, jelentése: Az Új-Leóni Autonóm Egyetem Tigrisei) a mexikói labdarúgás egyik meghatározó csapata, otthona a monterreyi agglomerációhoz tartozó San Nicolás de los Garzában található Estadio Universitario. Eddigi története során 3 bajnoki címet szerzett és ugyanennyiszer megnyerte a mexikói kupát is. Jelenleg is az első osztályú bajnokságban szerepel.[1]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat az 1957-ben megalakult Jabatos (Club de Fútbol Nuevo León) jogutódjaként jött létre 1960. március 7-én, amikor a pénzhiánnyal küzködő Jabatos átengedte a csapatot az Új-Leóni Autonóm Egyetemnek. Néhány nappal később, március 13-án máris sor került a legnagyobb rivális, a Rayados de Monterrey elleni első városi rangadóra: a csatát a Rayados nyerte 2–0-ra. Első góljukat a következő meccsen, a La Piedad ellen szerezték, igaz, ez a mérkőzés is vereséggel végződött a tigrisek számára: most 4–2-re kaptak ki. Első győzelmüket április 3-án szerezték a Laguna nevű csapat ellen, az 1960–1961-es kupában. Az első idegenbeli győzelmüket a Chongos ellen aratták július 10-én (3–4 arányban), a (másodosztályú) bajnokságban pedig 7 nappal később fordult elő először, hogy győztesen hagyták el a pályát: ekkor 2–1-re a Salamancát múlták felül.

A pénzügyi problémák azonban nem rendeződtek teljesen, így 1962. szeptember 21-én a vezetőség arra kényszerült, hogy a csapatot visszaadják a Jabatosnak, és csak 5 év múlva kerültek vissza ismét jelenlegi gazdájukhoz, az egyetemhez. 1967-ben még a másodosztályban szerepelt a megújult struktúrájú csapat, amikor május 30-án átadták az új stadionjukat, az Estadio Universitariót. A tigrisek az 1973–1974-es évadban jutottak fel az első osztályba, a következő években pedig már sikereket is értek el: elhódították az 1975–1976-os kupát, 1977–1978-ban pedig már a bajnokságot is megnyerték, a döntőben az UNAM Pumas csapatát győzték le 3–1-re.

Az 1981–1982-es szezonban újabb bajnoki győzelem következett, ezután viszont gyengébb sorozat jött. 1996-ban ugyan megnyerték a kupát, de a bajnoki eredményeik alapján kiestek az első osztályból. A megjelenő pénzügyi gondokon a magántőke bevonásával lettek úrrá, és az első osztályba való visszajutás is azonnal sikerült: a másodosztály mindkét féléves bajnokságát megnyerték. 2001-ben hosszú idő után újra döntőbe jutottak, ám ott a Pachuca lett a győztes, és ez megismétlődött a 2003-as Apertura bajnokságban is.

2005-ben került sor első nemzetközi szereplésükre: az Interliga megnyerésével kijutottak a Copa Libertadoresre, ahol a negyeddöntőkben a későbbi bajnok, a São Paulo FC búcsúztatta őket.

A hazai bajnokságban eddigi utolsó bajnoki címüket 2011-ben az Apertura bajnokságban szerezték, a döntőben a Santos Laguna csapatát szorítva a második helyre.[2] 2014-ben harmadik kupagyőzelmüket ünnepelhették, miután a döntőben 3–0-ra diadalmaskodtak a másodosztályú Alebrijes de Oaxaca ellen.[3]

Nemzetközi sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat egyelőre nagy nemzetközi tornát nem nyert, viszont a rövid életű, mindössze 4 alkalommal megrendezett Észak-Amerikai Szuperliga sorozatot, melyben minden évben 8 mexikói és USA-beli csapat vett részt, 2009-ben a Tigres nyerte.

Utánpótlás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tigresnek 8 utánpótlás-korú csapata van. Közülük az U17-es és az U20-as csapat a megfelelő korosztályos bajnokságokban szerepel, a Tigres 2. számú csapata, a Cachorros ((tigris)kölykök) a harmadosztályú bajnokságban, a 3. számú csapat, a Tigres SD pedig a negyedosztályban. Emellett 4 csapatot állítottak ki a 13, a 14, a 15 és a 16 évvel ezelőtt született fiatalok számára.[4]

Szurkolók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az együttes szurkolótábora igen nagy és lelkes. Nevükhöz fűződik a féléves bajnokságok történetének első inváziója, vagyis az az eset, hogy egy idegenbeli mérkőzésen elárasztják a házigazda stadionjának lelátóját. A nevezetes esemény, melyet több mint 2 hónappal előtte elkezdtek megszervezni, a Club San Luis ellen történt meg 2013-ban: ekkor a mintegy 23 000 Tigres-szurkoló az összes néző 90%-át tette ki az Estadio Alfonso Lastras Ramírez stadionban. A mérkőzést a vendégek 2–1-re meg is nyerték.[5]

A Tigres legnagyobb ellenfele azonban nem a San Luis, hanem a másik monterreyi csapat, a Rayados. A két csapat találkozóját hívják Clásico Regiomontanónak.

Stadion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Estadio Universitario

A tigrisek otthona a San Nicolás de los Garza városában 1967-ben felavatott Estadio Universitario, mely a Metrorrey hálózathoz tartozó monterreyi 2-es metró Universidad megállójának közelében található. A 42 000 férőhelyes stadionról sokan azt tartják, hogy itt született meg a mexikói hullám, vagyis az ola 1984. szeptember 18-án, az 1–1-es döntetlennel zárult MexikóArgentína barátságos mérkőzésen.

Bár az 1970-es labdarúgó-világbajnokságon még nem, de az 1986-oson már ez a stadion is szerepelt a meccsek helyszínei között, csakúgy, mint a 2011-es U17-es vb-n is.[6]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A csapat honlapja (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. április 18.)
  2. A csapat honlapja – történet (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  3. Tigres, campeón de la Copa MX: vence 3-0 a Alebrijes de Oaxaca (spanyol nyelven). CNN. (Hozzáférés: 2014. április 10.)
  4. A csapat honlapja – utánpótlás (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. április 22.)
  5. »Invasión Tigre« fue triunfal en San Luis (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. április 22.)
  6. A csapat honlapja – stadion (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. április 19.)