Tianhe kerület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pearl River New City
Guangzhou térképe

A Tianhe kerület (pinyin:Tīanhé Qū) egyike Guangzhou kerületének Kínában. Kínaiul a Tianhe azt jelenti, hogy folyó az égen. A Yuexiu kerület határolja nyugaton, a Baiyun kerület északról és a Huangpu kerület keletről. A Haizhu kerület van déli irányban, a Zhujiang folyónál. Területe 141 négyzetkilométeren fekszik. Teljes lakossága 645 453 fő. Azért nevezetes, mert híres és azért híres, mert a Google cég ideköltözött.

A Tianhe az 1980-as években lett kerület. A Dongshan kerület 2005-ben összeolvadt a Yuexiuval. Leginkább külvárosnak számított. Annak ellenére, hogy az egyetemek, főiskolák a város ennek a kerületében vannak, a többi részében főleg rizsföldek vannak.

Projektek[szerkesztés]

A kerület első nagy projektje az 1980-as években a Tianhe Sport Központ építése volt, ahol a város a Hatodik Nemzeti Játékait tartotta 1986-ban. A komplexum magába foglalja a 65 000 székes stadiont, a gimnáziumot és egy uszodát, mely teljesen átalakította a kerület stílusát. Hamarosan más projektek követték és a rizsföldek eltűntek. Xiaoqu építése az 1980-as évek közepén és végén kezdődött el. Sok lakóépület készült. A xiaoqunak több mint 20 lakóépülete van, ezért sok földre volt szükség.

A Guangzhou Keleti Pályaudvar épülete hozzájárult a kerület növekedési ütemének gyorsulásához. A Guangzhou Keleti Pályaudvarból Peking és Hongkong felé indultak vonatok. A Guangzhou Metróállomástól a leggyorsabban megközelíthető, négy vonal találkozik itt.

Ahogy a kerület fejlődött, a xiaoqu területe úgy csökkent, a föld értéke növekedett. Az új xiaoqu legtöbbje négy-hat lakóépületet tartalmaz, mindegyik 30 emeletes vagy magasabbak, mióta nagy befektetőket vonzott a kerület. A nagy vállalatoknak ugyanis nem az építési költség az elsődleges. A magasabb lakóépületek mellé magasabb iroda épületeket húztak fel. A kerület "Zhujiang Xin Cheng" része elhagyatottá vált egy évtizede, mára majd majdnem újjáépült új torony épületekkel. Az ikertornyokat magasabbnak mondták, mint amekkorára a CITIC Pláza tervezve volt.

Gazdaság[szerkesztés]

A Google multinak van irodája a Tianhe kerületben.[1]

A következő épületek vannak itt:

Oktatás[szerkesztés]

Számos főiskola és egyetem van ebben a Tianhe kerületben:


Hivatkozások[szerkesztés]

  1. "Google Offices." Google, 2009. július 12.
  2. "The winds of change" Archiválva 2014. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben, World Architecture News

Források[szerkesztés]