Thumba egyenlítői rakétaindító állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thumba egyenlítői rakétaindító állomás
IATA:   ICAO:
Adatok
ElhelyezkedésThumba
India
Elhelyezkedése
Thumba egyenlítői rakétaindító állomás (India)
Thumba egyenlítői rakétaindító állomás
Thumba egyenlítői rakétaindító állomás
Pozíció India térképén
é. sz. 8° 32′ 34″, k. h. 76° 51′ 32″Koordináták: é. sz. 8° 32′ 34″, k. h. 76° 51′ 32″
Térkép
A repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Thumba egyenlítői rakétaindító állomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Thumba Equatorial Rocket Launch Station (TERLS) egy indiai űrkikötő, amelyet 1963. november 21-én hoztak létre. [1] Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) üzemelteti. Thumba Kerala szövetségi állam fővárosa, Tiruvanántapuram (korábban Trivandrum) mellett található, amely közel van India déli csúcsához, nagyon közel a Föld mágneses egyenlítőjéhez. Jelenleg az ISRO használja rakéták indítására. Az első rakétákat az egykori St. Mary Magdalene templomban szerelték össze, amely ma egy űrmúzeumnak ad otthont. [2] Peter Bernard Periera tiszteletes, Trivandrum püspöke, Vincent Victor Dereere (belga) és Madhavan Nair kerületi gyűjtők működtek közre a szükséges földterület megszerzésében. Egy 600 hektáros földterületet a part menti közösségtől kellett megvásárolni. [3] Periera püspök a helyi templom imaházát és püspöki szobáját adományozta A. P. J. Abdul Kalam tudományos céljaira. [4] Az akkori külügyi államtitkár, Lakshmi N. Menon sokat segített az űrkutatási projekt előtti bürokratikus akadályok elsimításában. [5] H. G. S. Murthy-t nevezték ki a Thumba egyenlítői rakétaindító állomás első igazgatójává. [6]

Hely[szerkesztés]

A Thumba[7] elhelyezkedése az é. sz. 8° 32'34" és a k. h. 76° 51'32" alatt ideális az alacsony magasságú, felső légköri és ionoszféra vizsgálatokhoz. Thumba egy kis halászfalu, amely a keralai Thiruvananthapuram repülőtér közelében található.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Thumba Equatorial Rocket Launch Station című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

1. "Sounding Rockets - ISRO". www.isro.gov.in. Retrieved 11 September 2019.

2. ^ "Transported on a Bicycle, Launched from a Church: The Amazing Story of India's First Rocket Launch". The Better India. 8 November 2016. Retrieved 4 September 2019.

3. ^ ICM, Team (23 July 2019). "When ISRO Aimed For the Heavens, a Tiny Church in Kerala Said Amen!". Indian Catholic Matters. Retrieved 26 October 2020.

4. ^ "Dr. A.P.J. Abdul Kalam: Former President of India: Speeches : Details". abdulkalam.nic.in. Retrieved 26 October 2020.

5. ^ "Remembering the guiding light". www.deccanchronicle.com. Retrieved 26 October 2020.

6. ^ "I'm proud that I recommended him for ISRO: EV Chitnis".

7. ^ Ley, Willy (June 1964). "Anyone Else for Space?". For Your Information. Galaxy Science Fiction. pp. 110–128.

8. ^ "Forty years in Space". www.rediff.com. India Abroad. Retrieved 10 May 2016.

9. ^ Ram, Arun (19 February 2015). "Rocket science of south". The Times of India. Retrieved 12 November 2022.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

• Official website of Vikram Sarabhai Space Centre