Thousand Mile Tree

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thousand Mile Tree
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésSummit megye
Elhelyezkedése
Thousand Mile Tree (Egyesült Államok)
Thousand Mile Tree
Thousand Mile Tree
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 41° 03′ 11″, ny. h. 111° 31′ 44″Koordináták: é. sz. 41° 03′ 11″, ny. h. 111° 31′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Thousand Mile Tree témájú médiaállományokat.
The Thousand Mile Tree Muybridge #821 (c1870)
Griggs Engraving (1878)

A Thousand Mile Tree (Ezer mérföldes fa) egy fenyőfa a Weber Kanyonban, a Utah állambeli Henefer település közelében, a Union Pacific vasúttársaság Overland Route nevű vasútvonala mentén. 1869 januárjában a vasútvonal gréderei egy hasonló fát találtak az általuk épített vonal mellett állva, amely véletlenül pontosan ezer mérföldnyire volt nyugatra Omaha/Council Bluffs városoktól, az első transzkontinentális vasútvonal keleti végpontjától.[1][2]

Az eredeti Thousand Mile Tree a Weber folyó mentén állt, a transzkontinentális vonal nyugati irányú Union Pacific szakaszának építés alatt álló emelkedője mellett, a Wilhelmina-hágó néven ismert helyen, 5257 láb (1602 m) tengerszint feletti magasságban. Don Strack utahi vasúttörténész és író Eastbound To Wahsatch-Union Pacific's Route Through Weber and Echo Canyons című cikkében[3] írja, hogy 1869. január 15-ét követően körülbelül egy héttel "a sínek elérték egy nagy, 27 m (90 láb) magas fa helyét, amely történetesen pontosan 1000 mérföldre volt Omahától, és hamarosan egy táblát akasztottak ki a fára, amely ezt a tényt egyértelműen jelezte.

"A fa a szurdok közepén állt a Felső-Wéber-völgyben lévő Henefer és a Devil's Slide közötti szurdok közepén, amely egy egyedülálló geológiai képződmény, a kanyon aljáról függőlegesen futó, mészkőből álló ikergerincekből áll. Az Ezer mérföldes fával (Thousand Mile Tree) együtt a Devil's Slide azonnal az összes arra járó vonat által érintett látványossággá vált. A Devil's Slide-tól keletre található szurdokot Wilhelmina's Pass-nak nevezték el, és a Union Pacific hivatalos fotósa, A. J. Russell számos képet készített róla az új vonalról készített sztereográfiai körútja során. Bár a szurdokot jelentősen megváltoztatták a mai 84-es autópálya miatt, a legtöbb korai vonat megállt, hogy az utasok megcsodálhassák a nevezetességet, és Ogdenből több kirándulóvonatot is szerveztek a Wilhelmina's Pass, a Thousand Mile Tree és a Devil's Slide megtekintésére.".

1900-ra az eredeti Thousand Mile Tree elpusztult, és még az év szeptemberében eltávolították. A vonal későbbi módosításai a távolságot ezen a ponton 1000 mérföldről 959,66 mérföldre (1544,42 km) csökkentették, de ennek ellenére 1982-ben a Union Pacific új fát ültetett a hely emlékére.[3] Ez a bizonyos fa ma az eredeti transzkontinentális vonal mentén egy speciális kerítéssel körülvett területen áll, ahol mára már több mint 9,1 méter magasra nőtt.

2016-ban az Anchor Brewing által 42. alkalommal főzött "Our Special Ale" sör címkéjének grafikáján Jim Stitt "Thousand Mile Tree" rajza szerepelt.[4]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap