The Pied Pipers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jo

The Pied Pipers
The Pied Pipers 1945-ben
The Pied Pipers 1945-ben
Információk
Műfajkönnyűzene
Kiadó
Tagok
A The Pied Pipers weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Pied Pipers témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pied Pippers népszerű amerikai énekegyüttes. Az 1930-as évek végén alakult meg. Az 1940-es évek során számos slágerük volt a slágerlistákon, többek között Tommy Dorsey és Frank Sinatra előadásában is.

Az együttes[szerkesztés]

Az együttes megalakulásakor hét férfiból állt (John Huddleston, Hal Hopper, Chuck Lowry, Bud Hervey, George Tait, Woody Newbury, Dick Whittinghill), akikhez egy énekes, Jo Stafford is csatlakozott. Sikerekeik voltak. Amikor 1939-ben Tommy Dorsey is megjelent, kvartetté csökkent az együttes. A Dorsey Orchestra-val 1940-ben 12 héten át az Egyesült Államok slágerlistáinak első helyén szerepeltek. Ebben Sinatra is részvevő volt. Glenn Miller, gyorsabb tempóban rögzítette, de a Pipers és Sinatra is egy intimebb felvételt akart. Találkoztak a szerzővel, Ruth Lowe-val. Dorsey azt javasolta, hogy úgy adják elő, mintha privátban találkoznának a zongoránál. Az I’ll Never Smile Again Tommy Dorsey egyik legnagyobb slágere lett.

Jo Stafford szólóban is énekelt a zenekarral.

1942-ben (a háború következtében is) alaposan átalakult az együttes. Jo Stafford átmeneti szünetet tartott a Pipersnél, hogy több időt tölthessen férjével, Paul Westonnal, aki a hadseregben szolgált. John Huddleston helyére Hal Hopper érkezett. 1944-ben June Hutton folytatta szólókarrierjét. A Pied Pipers később nagyzenekar nélkül is sikeres volt. Felvételeket készítettek a Capitol Records-nak. Sokat dolgoztak a dalszerzővel (a Capitol alapítójával), Johnny Mercerrel is.

1944-ben a Sweet and Low-Down című film nagy sikert aratott. 1944-47-ben a The Pied Pipers gyakran énekeltek Frank Sinatrával a rádióműsorában.

1950-ben Sue Allen váltotta June Huttont, majd később Virginia Marcy. Az 1950-es években a televízióban is felléptek. Az 1960-as években a Tommy Dorsey Ghost Band-szel léptek fel.

1998-ban Johnny Mercer Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive című slágere bekerült a Grammy Hírességek Csarnokába.

Tagok[szerkesztés]

  • Jo Stafford
  • John Huddleston
  • Hal Hopper
  • Chuck Lowry
  • Bud Hervey
  • George Tait
  • Woody Newbury
  • Dick Whittinghill

Díjak[szerkesztés]

  • 2021: Vocal Group Hall of Fame

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Pied Pipers című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.