The Freesound Project

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Freesound Project
Regisztráció szükséges
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 2005. április 5.
Alapító Bram de Jong
Szolgáltató Pompeau Fabra
Music Technology Group
URL www.freesound.org

A Freesound Project egy szabad licencű kezdeményezés különböző hangminták gyűjtésére. A projekt webszájtjára feltöltött audiofájlok között található a sima felvételektől kezdve, a különféle elektronikus effektekig szinte bármi. Minden hangminta a Creative Commons Sampling Plus 1.0-ás licenc feltételei mellett használható fel.[1]

Története[szerkesztés]

A Freesound Project hivatalosan 2005. április 5-én indult összefüggésben az egy évvel korábbi ICMC-vel (International Computer Music Conference). A projekt irányítása a barcelonai Pompeu Fabra egyetemen működő Music Technology Group feladata.[2] Valószínűleg Children of Men[3] című amerikai film volt az első komolyabb produkció, amely felhasználta a Freesound Project által közzétett szabad hangmintát. A hangminta egy üvöltés volt,[4] melynek forrását a film végén látható főcímben fel is tüntetik.

Működése[szerkesztés]

A weblap felépítése lehetővé teszi az audiofájlok egyszerű kategorizálását és kezelését. A Sampling Plus licenc lehetővé teszi az egyes hanganyagokból történő mintavételt, vagy a hangminta megváltoztatását, így egy-egy alap mintából több különböző származtatott hangfájl is készülhet; a rendszer ezeket is kezeli. Ugyanígy engedélyezett az anyagok egy az egyben történő lemásolása is. A licenc megköti ugyanakkor, hogy egy alap hangmintát felhasználó új minta létrehozásakor minden esetben fel kell tüntetni az eredeti anyag szerzőjét is.

Szoftveres háttér[szerkesztés]

A projekt honlapja PHP alapú és a Music Technology Group fejlesztése.[5] A felület és a keresőmotor az alábbi különleges lehetőségekkel rendelkezik:

  • A keresések egy szerűsítése automatikusan generált szemantikus leírók segítségével.[6]
  • WordNet alapú taxonómia a „legközelebbi szomszéd” alapú kereséshez.[7]
  • „Spectral centroid” hanghullám kijelzés.[8]

A weblap az alábbi internetes technológiák felhasználásával készült:

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]