Tetovált Sztálin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tetovált Sztálin (Szovjet elítéltek tetoválásai és karikatúrái)
SzerzőKovács ÁkosSztrés Erzsébet
FőszerkesztőSzilágyi Tamás
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Műfajdokumentum-esszé
Kiadás
KiadóJATE–Népszava
Magyar kiadás dátuma1989
FordítóDalos György (versfordítások)
ISBN963 481 6568
SablonWikidataSegítség

A Tetovált Sztálin (Szovjet elítéltek tetoválásai és karikatúrái) Kovács Ákos és Sztrés Erzsébet[1] 1989-ben Szegeden megjelent könyve. Dancig Szergejevics Baldájevvel 1987. december és 1988. október között készült interjúkon és összegyűjtött rajzain alapul.

  • Tetovált Sztálin. Szovjet elítéltek tetoválásai és karikatúrái; összeáll. Kovács Ákos, Sztrés Erzsébet, rajz Dancig Szergejevics Baldájev, versford. Dalos György, tetoválások, karikatúrák ford. Sztrés Erzsébet; JATE, Szeged, 1989

A könyv 5 évvel később Szergej Vasziljev művészfotóival kibővítve igényes albumként is megjelent:[2]

  • Az orosz tolvajvilág és művészete; összeáll., ford. Kovács Ákos, Sztrés Erzsébet, fotó Szergej Vasziljev, rajz Dancig Baldajev, versford. Dalos György; Pesti Szalon, Bp., 1994

A tetoválásokról[szerkesztés]

A börtönviselt orosz (szovjet) ember tetoválása: „testre varrt személyi igazolvány”, és azonnal mindenki tudja, kivel áll szemben.

A hajdani Szovjetunióban a rabok tetoválásaik alapján ítélték meg és rangsorolták egymást, és rangsorolták személyes jellemzőiket. Jelentősége volt annak is, hogy az egyes szimbólumok a test mely részére kerültek. Az orosz börtöntetoválások az 1930-as évektől terjedtek el, az ötvenes években „virágzottak”, majd a rendszerváltás után hanyatlani kezdtek.

Sokan vallási jelképeket varrattak magukra. A templom ugyanis a tolvajok jelképe volt, a templomtornyok száma pedig az ítéletek számát jelölte. A mellkasra tetovált szempár a rangot jelölte, a szemek jelentése ez volt: „figyellek benneteket!”. Ugyanez a hason homoszexualitásra utalt. A csuklóra varrt, karkötőszerű tetoválás értelme az volt, hogy több mint öt évet kapott az illető. Az ujjperceken viselt kis keresztek a megjárt munkatáborokat jelölték meg.

Lenin vagy Sztálin képmásáról úgy vélték, hogy megvédi őket a börtönben a kivégzéstől.

A legnépszerűbb tetoválás a Madonna és a gyermek Jézus voltak, mert ők szerencsét hoznak.

Aki önhatalmúlag csináltatott tetoválást, az attól tarthatott, hogy a többi fogoly arra kényszerítheti az ilyen embert, hogy törött üveggel vágja ki a jogtalan tetoválását.

További információk[szerkesztés]

A szerzőpáros néhány évtizeddel korábban a Tihanyban szabad ég alatt rendezett madárijesztő-kiállítást, rá pár évre pedig falvédőket mutatott be.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. etnográfusok, történészek
  2. Szergej Vasziljev, 1937-ben született orosz fényképész 1989 és 1993 között Cseljabinszk, Nyizsnij Tagil, Perm és Szentpétervár börtöneiben készítette fotóit. Arkagyij Bronnikov tetováláskutató gyűjtéséből származó anyag egészíti még ki a kötetet.