Tamirat Layne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tamirat Layne
Hivatali idő
1991. június 6.1995. augusztus 22.
Etiópia miniszterelnöke
Előd Tesfaye Dinka
Utód Meles Zenawi

Született 1955
Párt Amhara Nemzeti Demokrata Mozgalom, Etióp Népi Forradalmi Demokrata Front

Foglalkozás politikus
Vallás evangélikus

Tamirat Layne (1955–) Etiópia első miniszterelnöke volt az etióp polgárháború utáni demokratikus átalakulás során.

A forradalom idején[szerkesztés]

Az etióp polgárháború során, az 1980-as években a Derg és Mengisztu Hailé Mariam diktatúrája ellen harcoló Amhara Nemzeti Demokrata Mozgalom, majd az ellenzéki csoportokat összefogó koalíciós Etióp Népi Forradalmi Demokrata Front vezetője volt.[1]

Politikai pályája 1991-2000[szerkesztés]

A győzelem után a párt három vezetőjének egyikeként az Ideiglenes Kormányban a miniszterelnöki tisztséget kapta meg, míg társai Meles Zenawi az elnöki posztot, Siye Abraha pedig a védelmi miniszteri tárcát szerezték meg. 1995-96-ban védelmi miniszter volt, majd amikor Meles Zenawi lett a miniszterelnök, Tamirat Layne a miniszterelnök-helyettesi posztot kapta meg. 1996 októberében Meles Zenawi mindkét tisztségéből elmozdította. 1997-ben korrupció sikkasztás, valamint textil és kávé illegális exportálásának vádjával letartóztatták, 2000-ben pedig 18 éves börtönbüntetésre ítélték.

Kiszabadulása[szerkesztés]

2008 decemberében jó magaviseletéért szabadlábra helyezték. Családja közben az Amerikai Egyesült Államokba települt át, jelenleg a kiutazási engedélyére vár. A börtönben áttért az evangélikus vallásra, kiszabadulása után pedig kijelentette, hogy ezután semmiféle politikai tevékenységet nem kíván folytatni.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tamirat Layne című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.