Tamil Eelam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Srí Lanka területei, melyet a Tamil Eelam számára megszerzett az LTTE, 2005 decemberéig: piros területek az LTTE irányítása alatt; narancssárga területek részben az LTTE, részben a Srí Lanka-i kormány irányítása alatt; a sárga területeket meghódították, de nem irányítják

Tamil Eelam (Tamilul: தமிழ் ஈழம், tamiḻ īḻam, a.m. tamil hazaföld) a Srí Lanka-i tamilok által adott név, Srí Lanka szigetének északi és keleti részén található terület neve, amely 2009. május 19-ig de facto állam volt. Az Ilaṅkai (இலங்கை) és Īḻam (ஈழம்) szavak az egész sziget elnevezésére szolgálnak tamilul.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE – Liberation Tigers of Tamil Eelam) a Tamil Eelam számára megszerzett területek 40-50%-át kormányozta 2009-ig, amikor a Srí Lanka-i hadsereg az utolsó általuk ellenőrzött területet is felszámolta.[1] A de facto tamil irányítás alatt lévő területek közé tartozott Mullaitivu és Kilinochchi teljes körzete, Mannar, Batticaloa és a Vavuniya nagy része, továbbá a Trincomalee és Ampara körzet részei. Tamil Eelamot csak a Srí Lanka-i tamilok ismerték el független államként.

Észak- és Kelet-Srí Lanka LTTE irányítása alatt lévő része de facto államként működött, saját legfelsőbb bírósággal, rendőrséggel, hadsereggel, tengerészettel, légierővel, hírszerzéssel és központi bankkal, jóllehet ezeket az intézményeket a Srí Lanka-i kormány hivatalosan soha nem ismerte el. Tamil Eelam 2009. május 19. óta nem létezik mint önálló entitás, az LTTE-t támogató politikai párt, a Tamil Nemzeti Szövetség a szövetségi állam részeként képzeli el a jövőt.

A terület a Srí Lanka-i kormány által ellenőrzött országrészekből szállított elektromos áramtól és áruktól függ, melyeket az A9-es főúton szállítanak. Nincs saját valutájuk, a Srí Lanka-i rúpiát használják fizetőeszközként. Nincs saját repülőterük, a turisták Colombo repülőterén keresztül juthatnak ide.

A vita tárgya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Eelam avagy a szülőföld elképzelése volt a több mint két évtizedig tartó Srí Lankai konfliktus fő témája. Először az Egyesült Tamil Felszabadítási Front (TULF - Tamil United Liberation Front) javasolta a létrehozását. A TULF az 1977-es választások során a független tamil államért kampányoló pártok szövetsége volt. A TULF a választásokon az északi és keleti területek támogatásával bekerült a parlamentbe. A szeparatista irányzatok ellensúlyozására a kormány új cikkelyt iktatott az alkotmányba 1978-ban, miszerint az összes katonai rendőrnek hűségesküt kellett tennie, hogy az állam egységét szolgálják. Ez a törvénymódosítás arra késztette a TULF-et, hogy bojkottálja a parlamentet. Számos, a független államért harcoló milicista csoport tűnt fel.

A TULF és a milicista csoportok szóhasználatában a Tamil Eelam Srí Lanka északkeleti területeire vonatkozott (elsősorban Jaffna, Kilinochchi, Mullaitivu, Mannar, Puttalam, Trincomalee, Vavuniya, Batticaloa és Ampara kerületek) melyet a tamilok a szülőföld jogcímén foglaltak el. Viszont néhány korai milicista csoport, mint az EPRLF, ragaszkodott az Eelam tágabb értelmezésére, mely magában foglalta a hagyományosan Szingaléz terület szívét is, ültetvényes tamil lakossági többséggel. Gyakorlati okokból azonban a független állam területi követelései a Tamil Eelam (északi és keleti részek) területére korlátozódik.


1948-tól 2002-ig összességében körülbelül 38 milicista csoport harcolt Tamil Eelam függetlenségéért. Ez a szám magában foglalja az ismertebb csoportokat is, mint az LTTE-t (más néven a Tamil Tigriseket), a 'TELO-t – Tamil Eelam Liberation Organization, EPRLF – Eelam Népe Forradalmi Felszabadító front, PLOTE – Tamil Eelam Népének Feélszabadító Szervezete, EROS – Eelam Diákok Forradalmi Szervezete, és kevésbé ismert szervezeteket, mint a TEA – Tamil Eelam Hadsereg, FTA – Tamil Szabadság Hadserege, SRSL – Szocialista Társadalmi Forradalmi Felszabadítók.

További információ[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]