Talpas kereszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Névváltozatok: szélesvégű kereszt (Pallas n. lex), lekerekített széles végű kereszt, bizánci kereszt, vaskereszt, teuton kereszt

fr: croix pattée, en: cross pattee, crosse pattée, cross patty, cross formée, cross formy, de: Tatzenkreuz, Mantuanisches Kreuz, Templerkreuz, Kanonenkreuz
Rövidítések:

A talpas kereszt olyan keresztforma, melynek szárai kevésbé vagy erősebben ívesen vagy ritkábban, egyenesen kifelé hajlanak. Ha a szárak hossza egyenlő, a görög kereszt altípusához tartoznak, ha az egyik (függőleges) szár hosszabb, a latin kereszt egyik fajtájáról van szó. Francia és német nevét onnan kapta, hogy a szélesebb vége a keskenyebb középnek mintegy a talpát képezi, melyre a kereszt felállítható.

Gyakran azonosítják a keresztesekkel és az egyházi lovagrendekkel, mint a Német Lovagrend, a Templomosok vagy a Johanniták, de ezek címereikben általában másfajta kereszteket használtak. Eredetileg a szentelőkereszt szárai voltak ívesek. Tirolban a Napóleon-elleni harc egyik jelképe volt.

Változatai[szerkesztés]

Sokféle változata ismert. Eltérő szélességben fordulhat elő. Ha a közepére négyzet van helyezve, kockás talpaskereszt (de: quadrierten Tatzenkreuz) a neve. A közepén lehet ugyanolyan színű kispajzs is. Különféle osztóvonalakkal is megrajzolható, mint pl. fogas vonallal (fogazott talpas kereszt, de: Zahnentatzenkreuz). Egyik legismertebb változata a máltai kereszt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]