Antalkereszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
antalkereszt
Cross of San Anthony.svg

Névváltozatok
Magyarul
Szent Antal-kereszt, tau kereszt, latorkereszt, egyiptomi kereszt, Szent Ferenc-kereszt
Más nyelveken
fr: taf ou croix de Saint-Antoine, croix en tau, de: Antoniuskreuz, en: tau cross, T-shaped cross, Anthony's cross, Saint Anthony's cross, Franciscan cross, anticipatory cross, Advent cross, crutch cross, la: crux commissa, crux Sancti Antonii, tau, crux taumata

Rövidítések jelentése
A Wikimédia Commons tartalmaz antalkereszt témájú médiaállományokat.
Tau kereszt

Az Antalkereszt a latin kereszt egyik változata. T alakú háromágú kereszt, melynek függőleges szára a vízszintes szár metszéspontjánál véget ér. Remete Szent Antal (251356), az egyházi szerzetesség atyjának egyik attribútuma. Ilyen alakú zarándokbotot használt, ezért egyes keleti egyházak apátjai és püspökei is T alakúra formálták a pásztorbotjaikat. Az ókeresztény és az ókori bazilikák alaprajza is T alakú volt. Assisi Szent Ferenc a Tau jelet használta aláírásként levelei végén és ezt festette a Ferences rendi szerzetesek celláinak falára. Fekete ruhájukon kék zománcú Antalkeresztet viseltek az 1095-ben alapított és 1774-ben a Máltai Lovagrenddel egyesített Antal Rend tagjai.

Változatai[szerkesztés]

Az egyiptomi kereszt (füleskereszt, de: ägyptisches Henkelkreuz, Anch-Kreuz, Lenesschleiche, Nilschlüssel, koptisches Kreuz; en: ankh, Egyptian Cross, the key of the Nile, looped tau cross, ansate cross; la: crux ansata) olyan tau-kereszt, melynek felső szárán középen gyűrű vagy tojásdad alakú gyűrű van. Az ókori egyiptomiaknál az ankh hieroglifa. Eredeti jelentése az élet, életerő (egészség), Óegyiptom egyik legfontosabb jelképe, Ozirisz és Ízisz szimbólumát egyesíti, a Föld és az Ég egységét jelképezi, kulcsként nyitja az élet és halál kapuját, számos istenség kezében a hatalom, a halhatatlanság, az életadó víz és a levegő, az örök élet és a termékenység szimbóluma volt.

A kopt ankh vagy kopt kereszt (en: Coptic ankh cross, Gnostic cross, la: crux ansata, de: koptische Kreuz) az egyiptomi kereszt változata. A korai kopt gnosztikus keresztények használták. Ennek változata a kopt kereszt eredeti és modern alakja.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]