Vita:Bogotá

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 10 évvel ezelőtt a(z) Törölt részek témában
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 15.

Helyesírás[szerkesztés]

Hali! A város szülötteinél kiszedtem a vesszőket, ahol nem (birtokos esetű) értelmező volt. AkH.11 248. (Nemtom hogy kell a c pontra hivatkozni.) Majd még átnézem a szöveg többi részét is. Dovenyi vita 2008. február 8., 21:13 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. február 4., 11:12 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. február 26., 23:16 (CET)Válasz

Törölt részek[szerkesztés]

Több szakaszt is kivettem a szócikkből, mert szerintem nem illik a wikipédiába, olyan, mintha valami turistakalauzból másolták volna ide (mivel a Lonely Planet az egyetlen megjelölt forrás, gondolom onnan). Azért ide bemásolom, hogy meglegyen, ha valaki mégis úgy gondolja és visszatenné:

Sokszínű kulturális és művészeti élete sok látnivalóval kecsegtet. Ezek többsége a város központja körül található, és gyalogosan bejárható. A város több napos elfoglaltságot biztosít a turistáknak. Itt viszonylag olcsó szállásokat lehet találni, az északi részben a modernebb és drágább hotelek találhatók. Étkezni sok helyen és viszonylag olcsón lehet, a legtöbb étterem a Carrera 7 mentén található.

A tértől keletre többnyire a gyarmati időkből származó épületek találhatók, bár ezek között modern épületek is vannak. A legjobban megőrzött területek a Calles 9 és 13 közötti és a Carreras 2 és 5 közötti utcák. Itt természetesen még sok hasonló látnivaló akad, amit a turista maga felfedezhet.

Az utcákat számozással jelölik, pl. Carrera 7 („7-es út”), Calle 10 („10-es utca”), stb., ezután áll a házszám (pl. No 9-50). Az utcanevekben található „A” betű két utca közötti elhelyezkedést jelent (pl. a Carrera 7A a Carrera 7 és Carrera 8 utcák között van).

Bogotá északi része modern kerület, ez éles ellentétben áll a déli résszel.

A város 2600 m-es tengerszint feletti magassága kezdetben szédülést okozhat.

A város átlaghőmérséklete 14 °C egész évben, hűvös éjszakákkal és meleg nappalokkal. A száraz évszakok decembertől februárig, illetve júniustól szeptemberig tartanak.

Bogotá központi részén rengeteg helyen található internet-elérés, amik nem ingyenesek ugyan, de megfizethetőek.

A bankok az ország más részein működő bankoktól eltérően vannak nyitva: hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra között, pénteken 9 és 15:30 között. A legtöbb banknak van pénzkiadó automatája (ATM).

A város központi és északi része idegenek számára is biztonságosnak tekinthető. Éjszaka azonban nem tanácsos egyedül mászkálni sötét helyeken. Hosszabb út esetén hívjunk taxit, illetve maradjuk a jól megvilágított főbb utakon.

Bogotában rengeteg múzeum található. A múzeumok minden hónap utolsó vasárnapján ingyenesen látogathatók, azonban ilyenkor nagy tömegre kell számítani.

  • A város látképe a tőle keletre fekvő Cerro de Monserrate csúcsról tekinthető meg. Ide akár gyalogosan is fel lehet menni kb. 1 órás sétával (érdemes vasárnap menni, mert hétköznap a környék nem biztonságos). Megközelíthető továbbá kábelkocsival (lanovka, teleférico), ami 15 percenként jár 9:30-tól éjfélig (H-Szo), 6-17 (Vas). Siklóval is lehet menni, de ez csak vasárnap és ünnepnapokon jár 6-18 óra között.

Az aktuális műsorok és programok a helyi El Tiempo újság szórakozással foglalkozó oldalain olvashatók.

--Zizzi Üzenet 2013. július 1., 15:01 (CEST)Válasz

Ezeket én írtam bele, mivel szerintem ide valók. A cikket majdani turisták is olvassák, számukra ezek az infók hasznosak és viszonylag frissek. Nem tudom, szerinted miért "haszontalan" vagy "nem ide való" az olyan infó, hogy Az utcákat számozással jelölik, pl. Carrera 7 („7-es út”). Vagy ez: A város 2600 m-es tengerszint feletti magassága kezdetben szédülést okozhat.
Igen, ezek az infók a Lonely Planet kiadványából származnak, ami szerintem elég megbízható forrás. Látsz másik forrást megjelölve? Mert én nem. A többi infó honnan származik, azok mennyire megbízhatóak?
Ha jól megnézed, rekláminfók nincsenek a szövegben, pedig a Lonely Planet kiadvány tele van velük, ezeket gondosan kiszűrtem (pl. hol vannak a legjobb éttermek, pénztárcához szabott szállodák, stb.) misibacsi*üzenet 2013. július 1., 18:50 (CEST)Válasz