Takáts Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Takáts Gábor
Született1862. szeptember 12.
Izsák
Elhunyt?
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaposta- és távíró segédellenőr,
vegyész,
író
SablonWikidataSegítség

Takáts Gábor, született: Polgár, névváltozat: Takács (Izsák, 1862. szeptember 12.[1] – 1925 után) posta- és távíró segéd-, majd főellenőr, vegyész, író.

Élete[szerkesztés]

Polgár (Takács) Gábor és Móricz Klára polgári szülők fia. Elemi iskoláinak elvégzése után Szilárdffy Károly helybeli gyógyszerész vette magához, akinél hat évet töltött és nem csak a gyógyszerészetben, de a távirászatban is kiképezte magát. Ezután Budapesten a pénzügyigazgatóságnál díjnokoskodott; majd 21 éves korában letette a postakiadói vizsgát. 1886-ban a postaigazgatóság segédtisztnek nevezte ki. 1902-ben királyi posta- és távíró-segédellenőrré léptették elő. Később Szekszárdon lakott. Mint vegyész 1892-ben egy írás-sokszorosító anyagot állított össze, melyet a századforduló környékén is több irodában használtak és négy államban szabadalmaztak. 1925. október 4-én Pesterzsébeten házasságot kötött a veszprémi születésű Ónody Annával, Ónody Pál és Lódor Mária lányával.[2]

Nevét P. Takács Gábornak írta.

A vidéki és fővárosi, napi és heti lapokba írt szépirodalmi tárcacikkeket, elbeszéléseket, rajzokat, költeményeket és szakcikkeket a Posta Közlönybe.

Munkái[szerkesztés]

  • A bujdosó. Népies elbeszélő költemény. Paks, 1888.
  • Szivek és jellemek. Beszélygyűjtemény. Kalocsa, 1889.
  • Az élet játékai. Beszélygyűjtemény. Kalocsa, 1890.
  • Két szinmű. Margit vagy a postamester úr leánya, vígj. 1 felv. A nagynéni kedveltje, vígj. 2 felv. Kézirat gyanánt. Kalocsa, 1892.
  • Tudnivalók a posta és távirda köréből. Kereskedők, iparosok és magánzók használatára. Az érvényben levő szabályok az új pénzrendszer alapján. Távirdai táblával. Kalocsa, 1893.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]