Takáts Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Takáts Gábor
Született 1862. szeptember 12.
Izsák
Elhunyt?
Foglalkozása posta- és távíró segédellenőr,
vegyész,
író

Takáts Gábor (névváltozat: Polgár, Izsák, 1862. szeptember 12. – 1925 után) posta- és távíró segéd-, majd főellenőr, vegyész, író.

Élete[szerkesztés]

Takáts Gábor és Móricz Klára polgári szülők fia. Elemi iskoláinak elvégzése után Szilárdffy Károly helybeli gyógyszerész vette magához, akinél hat évet töltött és nem csak a gyógyszerészetben, de a távirászatban is kiképezte magát. Ezután Budapesten a pénzügyigazgatóságnál díjnokoskodott; majd 21 éves korában letette a postakiadói vizsgát. 1886-ban a postaigazgatóság segédtisztnek nevezte ki. 1902-ben királyi posta- és távíró-segédellenőrré léptették elő. Később Szekszárdon lakott. Mint vegyész 1892-ben egy írás-sokszorosító anyagot állított össze, melyet a századforduló is több irodában használtak és négy államban szabadalmaztak. 1925. október 4-én Pesterzsébeten házasságot kötött a veszprémi születésű Ónody Annával, Ónody Pál és Lódor Mária lányával.[1]

Nevét P. Takács Gábornak írta.

A vidéki és fővárosi, napi és heti lapokba írt szépirodalmi tárcacikkeket, elbeszéléseket, rajzokat, költeményeket és szakcikkeket a Posta Közlönybe.

Munkái[szerkesztés]

  • A bujdosó. Népies elbeszélő költemény. Paks, 1888.
  • Szivek és jellemek. Beszélygyűjtemény. Kalocsa, 1889.
  • Az élet játékai. Beszélygyűjtemény. U. ott, 1890.
  • Két szinmű. Margit vagy a postamester úr leánya, vígj. 1 felv. A nagynéni kedveltje, vígj. 2 felv. Kézirat gyanánt. U. ott, 1892.
  • Tudnivalók a posta és távirda köréből. Kereskedők, iparosok és magánzók használatára. Az érvényben levő szabályok az új pénzrendszer alapján. Távirdai táblával. U. ott, 1893.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]