Tabello

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tabello egy magyar fejlesztésű, ingyenes online nyelvoktató szoftver (freemium), amely teszteli a kiejtést, és anyanyelvi szintű segítséget nyújt a tanuláshoz. A Tabello rendszert több hátrányos helyzetű gyermekeket tanító iskolában is nagy sikerrel használják, például a hejőkeresztúri „csodaiskolában” is.[1] Jelenleg magyar, angol, vietnami, francia, német, orosz, spanyol nyelveken érhető el.

A név eredete[szerkesztés]

A TABELLO szóvédjegy mint európai uniós védjegy (bejelentési szám: 009196312) 2010. június 23-a óta áll oltalom alatt.[2] Jogosultja Kürti János budapesti lakos.

Jellemzői[szerkesztés]

A Tabello hanggal, képpel, videókkal, az írás és a kiejtés ellenőrzésével, intonáció elemzéssel, szintfelmérőkkel és vizsgafeladatokkal, a pillanatnyi tudásszinthez alkalmazkodva tanít. Speciális lehetőséget kínál a diszlexiások nyelvtanulásához. A Tabello nyelvtanárokkal is együttműködik. A Tabello a hátrányos helyzetű gyermekek nyelvoktatását segítendő jött létre 2009-ben. A Tabello intelligensen alkalmazkodik a tudásszinthez, és annak megfelelő nehézségű feladatokat ad. Haladó, felsőszintű nyelvoktatásra is alkalmas. A módszer gyakorlat-orientált, koncentrációt igénylő. A Tabello a teljesítményről százalékos értékelést ad a résztvevőnek. A Tabello elve a tanulás-gyakorlás-teszt metódus, ahol először memorizálni kell a látottakat, hallottakat, aztán begyakorolni, végül visszaadni az ismereteket. A Tabello egy jelenleg is folyamatos fejlesztés alatt álló szoftver, melynek célja mindenki számára elérhetővé tenni a minőségi nyelvtanulást, abban az esetben is, ha a résztvevőnek egyébként nem lenne ideje, lehetősége egy hagyományos nyelvtanfolyamon részt venni. A Tabello speciális svájci bicska szókészleteket kínál idegen országokba utazóknak ingyenesen, akik nem beszélik a helyi nyelvet.

Kabalaállata[szerkesztés]

A Tabello kabalaállata egy Leon nevű kaméleon.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. Az EUSZTH Tmview nevű adatbázisa szerint

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]