TYPO3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TYPO3

FejlesztőTYPO3 Association
Legfrissebb stabil kiadás12.4 LTS (stabil verzió, long-term support release, 2023. április 25.)[1]
Programozási nyelv
Operációs rendszerplatformfüggetlen
Platformplatformfüggetlen
Kategóriatartalomkezelő rendszer
LicencGPL
A TYPO3 weboldala

A TYPO3 (ejtsd: tipó három) egy PHP-alapú, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. Főként professzionális portálkészítésére alkalmas. Rengeteg funkcióval bővíthető. Felhasználói szempontból könnyen kezelhető adminisztrációs felülettel rendelkezik. Egyaránt használható Linux, Microsoft Windows, OS/2 vagy Mac OS X operációs rendszerek alatt.

A programot GNU General Public License alatt terjesztik.

Ismertető[szerkesztés]

Modulorientált CMS, a TYPO3 modulokat itt Extension - öknek hívják, közvetlenül internetről lehet telepíteni.

A TYPO3 az oldalakat egy oldalfában tárolja, ebből képzi le a menüt. Lehetséges több weboldal egyazon oldalfában tárolása is, pl. Domain rekordok megadásával.

Az oldalakon belül rekordokat kezel. Egy rekord nagyon hasonló egy adatbázis-rekordhoz (sőt, valójában az), a különbség annyi, hogy minden rekord pontosan egy oldalon szerepel, és egy oldalon lehet többféle rekord is. Tipikus rekord: tartalomrekord, hírrekord, galériarekord. A rekordok csupán adatokat írnak le (ki írta a hírt, mi a címe, mi a szövege stb), a megjelenítést speciális tartalomrekordok, az ún. frontend pluginek kezelik.

A TYPO3 rendszer két részre bontható, úgymint frontend és backend. A backend az adminfelület, a frontend pedig az, amit a honlapból a látogatók látnak. Külön táblában vannak a szerkesztőfelhasználók (a backend-jogosultságokkal) és a frontend-felhasználók ("regisztrált felhasználók").

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:TYPO3
A Wikimédia Commons tartalmaz TYPO3 témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. List of Releases for TYPO3 v12. (Hozzáférés: 2023. április 25.)