TUSTEP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A TUSTEP az 1978-ban létrejött és azóta is a Tübingeni Egyetem adatfeldolgozási központjában folyamatosan továbbfejlesztett tübingeni szövegfeldogozói programok rendszerének a rövidítése, azaz (TUebinger System von TExtverarbeitungs-Programmen). A programrendszer célja a bölcsészettudományon belüli tudományos szöveges adatok feldolgozása. A TUSTEP által kínált funkciók a következők:

  • Szövegkritikai kiadványok létrehozása (számos kritikai eszköz automatikus kezelésével)
  • A különféle szövegváltozatok összehasonlítása az apparátus automatikus generálása érdekében
  • Komplex szólistázási feladatok
  • Statisztikai vagy metrikus szövegkiértékelések
  • A feldolgozott adatok professzionális csoportosítása

A programrendszer legsikeresebbnek tekinthető elemének a kereső-helyettesítő rutinok nevezhetőek. A keresési lehetőségek a filológiai problémafelvetésekre irányulnak, de akár korpuszlingvisztikai projektek is kivitelezhetőek a TUSTEPben (pl. programalapú annotáció, adatformátumok veszteségmentes konvertálása). A TUSTEP rugalmassága (modulokból álló felépítése) és nagy feldolgozási sebessége kiemelkedő. A TUSTEP különösen alkalmas XML szerkezetű adatok feldolgozására illetve olyan XML szerkezetű adatok létrehozására, amelyek eredetileg más szerkezetű adatok voltak. A művelet szkript szinteken végezhető el. Egy nagymértékben konfigurálgató grafikus felhasználói felület érhető el az adott rendszer parancssori környezetében. Számos neves nagyszabású projekt (többek között a Grimm szótár digitalizálása a TUSTEP segítségével) de kisebb önálló projektek linkjei is megtalálhatók a program főoldalán. A nemzetközi TUSTEP felhasználó csapat a Tustep felhasználók képzéséért és továbbképzéséért illetve az információcsere elősegítéséért felelős. A feladataik közé tartozik ezen kívül a TUSTEP karbantartása, átvitele, fejlesztése és terjesztése. A rendszer a Fortran és C programnyelven íródott és elérhető a Windows, Linux, és Mac OS operációs rendszereken. A TUSTEP elérhető

  1. mint klasszikus TUSTEP egy sor és paraméter alapú programozási nyelvvel
  2. mint TUSCRIPT, egy modern, magasan fejlesztett szkript nyelvvel
  3. mint TXSTEP a TUSTEP új XML-Frontenddel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a TUSTEP című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.