Tűpárna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csuklón hordható tűpárna

A tűpárna az egy kis párna, általában 3-5 cm átmérőjű, amelyet varráshoz használnak, tűket és gombostűket tartanak benne. A fejével kifele szúrják bele, hogy egy helyre gyűjtsék, könnyebben lehessen kivenni onnan és tisztán tartsák őket.

A tűpárnákat szorosan meg szokták tölteni, pl. szivaccsal, hogy a beleszúrt tűk szorosan álljanak benne. A klasszikus kinézet, ami még a Viktoriánus korból származik, egy paradicsom és egy eperforma együttese.[1][2][3] A paradicsomforma általában gyapjúval van megtöltve, hogy megelőzze a tűk rozsdásodását, az eper formájú pedig egy ledörzsölő anyaggal, hogy tisztán tartsa a tűket és tovább élesek maradjanak.[1]

A tűpárnáknak a mai napra rengeteg fajtája és formája van. A mágneses tűpárnák megvan az az előnye, hogy a tűktől tisztán tartja a munkafelületet, de az a hátránya, hogy mágnesesekké válnak a tűk, és így nehezebb dolgozni velük.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Sewing Pincushion Archiválva 2016. május 12-i dátummal a Wayback Machine-ben About.com
  2. Yahoo Answers. [2021. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  3. Amazon Askville. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thimble című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]