Tüskefarkú avarjáró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Tüskefarkú avarjáró
A hím
A hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Avarjárófélék (Orthonychidae)
Nem: Orthonyx
Faj: O. temminckii
Tudományos név
Orthonyx temminckii
Ranzani, 1822
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tüskefarkú avarjáró témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tüskefarkú avarjáró témájú kategóriát.

A tüskefarkú avarjáró (Orthonyx temminckii) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és az avarjárófélék (Orthonychidae) családjába tartozó faj.

Tudományos nevét Coenraad Jacob Temminck holland zoológusról kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

A tüskefarkú avarjáró Ausztrália keleti részének endemikus, csak ott élő madara. A legutóbbi időkig úgy tartották, hogy az új-guineai avarjáróval azonos fajú (konspecifikus), de a két faj jelentősen különbözik. Természetes élőhelye a mérsékelt égövi erdők valamint a szubtrópusi és trópusi párás síkvidéki erdők. Szereti a földre hullott, összegyűlt avarral borított területeket.

Megjelenése[szerkesztés]

18-20 cm magasságú, 63 gramm tömegű, kicsi, erőteljes madár. Szárnyai rövidek, lekerekítettek, farka széles. A kifejlett hímnek arca és farka szürke. Hasa fehér és vöröses színű. A tojók is hasonlóak, de a torkuk narancs-vöröses színű. Lábai masszívak és erőteljesek. Ha megijesztik, nagyon ritkán repül fel, inkább szaladva menekül.

Életmódja[szerkesztés]

Gerinctelenekkel táplálkozik, melyeket erős lábaival kapar ki a földből. Egyesével, párban vagy kis csoportokban látható.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészkét a földre építi levelekből, mohából és ágakból. A fészek kupola alakú, bejárata az oldalán található. A tüskésfarkú avarjáró szaporodási időszaka júniustól szeptemberig tart. Fészkében 2-3 tojás található, melyet 25 napig költ. A fiókák 18 napig tartózkodnak a fészekben.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]