Ugrás a tartalomhoz

Türelemüveg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy elkészült hajó

A türelemüveg szűk nyakú üvegpalackban elhelyezett vagy összeállított alkotás. Ismert elnevezései még: türelempalack, türelemmunka. A hagyományos típusok: hajó üvegben, bányászpalack, vallásos jelenetek. A világ első bányászpalackját 1679-ben készítették. Egyes források szerint azonban a német Matthias Buchinger épített elsőként bányászpalackot 1719-ben.[1] Jelenlegi ismereteink szerint a Kárpát-medence első, évszámmal ellátott bányászpalackja 1737-ben készült Selmecbányán,[2] jelenleg a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeumban található.

A modern türelemüveg-építészet nem ismer korlátokat: cipőt, ollót, Rubik-kockát, működő villanyvasutat, gyufakockát, kötelet csomókkal, kártyapaklit, teniszlabdát, csendéletet, falusi tájat, szeméttelepet, pingponglabdát és számos hasonló tárgyat építenek be az üveg száján keresztül. Egy bonyolultabb türelemüveg elkészítése több száz, sőt akár több ezer munkaórába is beletelik.

Türelemüvegeknek nevezzük a népművészet azon tárgyait, amelyekben a faragványokat egy palack belsejében – művészi módon és irreverzibilisen bezárva – helyezik el. A kiválasztott üveg olyan akadályt jelent az alkotónak, amelynek legyőzéséhez nagy ügyesség szükséges. Az alkotó minden palack készítésénél igyekszik kihangsúlyozni a beépítés látszólagos lehetetlenségét, hiszen a beépített alakok és szerkezetek nagyobbak, mint az üveg nyakának belső átmérője. A szétvágott részdarabokat ezért jól megtervezve az üveg belsejében kell összeállítani, és ékkel, csapszeggel, vagy ragasztással egybeépíteni. Ehhez megfelelő finom és hosszú csipeszek, szögek, fogók, drótok stb. kellenek, amelyeket gondosan és óvatosan kell használni.
A türelemüvegek leggyakoribb típusaiba hajókat, vallásos tárgyú faragásokat, talányos szerkezeteket és bányászjeleneteket építenek be. Egyéb témák is előfordulnak: szövőszék vagy kötőgép másolata egy palackban vagy esküvői jelenet ábrázolása. Egy 1780-ból származó debreceni hagyatékleltár szerint például egy üvegbe beépített „vadállat park” szerepel.
A tengerészek által készített vitorlás hajós palackokhoz, amelyek a 19. században terjedtek el, csaknem kizárólag kerek üvegeket használtak, és egy talpazatra fektetve helyezték el azokat. A legrégibb ilyen üveg dátuma 1784, és egy török vagy portugál háromárbócos hadihajó modellje. A Lübeck Hanza-város Művészeti és Kultúrtörténeti Múzeumban található üveg készítője Giovanni (Gioni) Biondo velencei lakos volt.
Igen elterjedtek voltak a vallási motívumokat tartalmazó türelemüvegek. A legrégebbi vallásos tárgyú türelemüveg 1736-ból származik, ez most a müncheni Bajor Nemzeti Múzeumban van elhelyezve. Ugyanettől a készítőtől egy hasonló, 1753-ból származó türelemüveget őriznek egy német magángyűjteményben.
Néha előfordul a kálvária-hegyet ábrázoló palack is (például ami a selmecbányai Scharffenberg barokk építményéről készült 1747-1751 években).

Magyar türelemüveg-építők[szerkesztés]

Nemzetközi türelemüveg-galériák, -gyűjtők, -gyűjtemények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Whimsey Bottle from 1719. [2007. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 14.)
  2. Kiállítás-archívum 2002. kiallarc2.htm. [2007. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 14.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Ship in a bottle
A Wikimédia Commons tartalmaz Türelemüveg témájú médiaállományokat.