Törley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Törley
A Törley Pezsgőmanufaktúra épületei, háttérben a Törley-kastéllyal
A Törley Pezsgőmanufaktúra épületei, háttérben a Törley-kastéllyal
Jelmondat A minőségi pillanatokra
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • pincészet
Alapítva 1882
Székhely Budapest
Irányítószám 1221
Cím Anna utca 7.
Alapító Törley József

Magyar cégjegyzékszám 01-09-883786
Törley (Budapest)
Törley
Törley
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 25′ 52″, k. h. 19° 02′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 25′ 52″, k. h. 19° 02′ 08″
A Törley weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Törley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Faragó Géza plakátja a 20. század elejéről

A Törley Pezsgőmanufaktúra egy 1882-ben alapított régi magyar pezsgőgyár. 2013-tól borokat is előállít.

Története[szerkesztés]

„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” – vetette papírra e mondatot Törley József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja.

Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbe vájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.

Törley József nemcsak üzletembernek, de szakembernek is kiváló volt. Gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Újításai közül az egyik legjelentősebb: Magyarországon Ő vezette be elsőként a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálás). Üzeme a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett.

A millenniumi kiállításon Törley-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a Törley már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt.

1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A Törley pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában. Ami pedig a legnagyobb elismerés: ekkor már Párizsban is ittak Törley-t.

A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott. Mára a Törley évi 10-12 millió palack termeléssel, közel 35%-os értékbeni piaci részaránnyal őrzi a magyar pezsgőpiac vezető helyét. A pezsgő, immár több mint száznegyven éve a hagyomány és minőség jegyében készül, és ma is népszerű idehaza és világszerte egyaránt.

Törley és a reklám[szerkesztés]

A Törley Pezsgőpincészet nem csupán kiváló minőségű pezsgőiről ismert. Alapítója, Törley József majd követői hozzáértéssel alkalmazták a reklámeszközöket is. A céget nem csupán termékei, hanem ötletgazdag plakátjai, menükártyái, számolócédulái és feliratozott teherautói is hozzásegítették a nemzetközi hírnévhez. A Törley napjainkban is a reklámmal legjobban támogatott pezsgőmárka Magyarországon.

A Törley volt az első pezsgőmárka, amelyik 1997-ben TV-reklámspottal jelent meg a televíziókban. A folytatás sem váratott sokáig magára: 1999-ben került a képernyőkre a Törley második reklámfilmje. Harmadik reklámfilmüket 2002 őszén forgatták és az évvégi pezsgőszezon nyitányaként került először sugárzásra. A 2008-as szezonban már a hatodik spotot láthatták a TV-nézők.

Törley és a művészetek[szerkesztés]

Már az alapító, Törley József is híres volt művészetbarátságáról. A több mint egy évszázad alatt a Törley-nél hagyománnyá vált a művészetek támogatása. Ennek szellemében a pezsgőpincészet számos zenei, képzőművészeti, irodalmi és egyéb művészeti esemény megvalósulását segíti elő.

A Törley művészeteket támogató rendezvénye az immár 15 éves Törley Szalon, ahol a képzőművészet, a zene, az irodalom és a pezsgő ad egymásnak rendszeresen randevút. Az ezeken a koncerteket elhangzó zeneművek CD-n történő kiadását a Törley pezsgőpincészet szintén támogatja.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nagyváthy Éva: Törley, 1882–2007; Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum–Törley Pezsgőpincészet, Bp., 2007