Többváltozós eloszlásfüggvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy többváltozós eloszlásfüggvény a valószínűségszámításban egy valós értékű függvény, melyet többdimenziós valószínűségeloszlások, azaz valószínűségi vektorváltozók eloszlásának vizsgálatára használnak. Az eloszlásfüggvény magasabb dimenziós megfelelője; az egyváltozós esethez hasonlóan egyértelműen jellemzi a valószínűségi vektorváltozókat a korrespondenciatétel szerint. Ezáltal a magasabb dimenziós valószínűségeloszlások is vizsgálhatók mértékelméleti eszközökkel.

Használják még a következő elnevezéseket: n-dimenziós eloszlásfüggvény,[1] eloszlás -en, vagy a mértékelméleti értelemben vett többváltozós eloszlásfüggvénytől való megkülönböztetésre szűkebb értelemben vett többváltozós eloszlásfüggvény.[2]

Jelölések[szerkesztés]

Az -beli vektorok esetén az összehasonlítást koordinátánként végezzük, azaz

akkor és csak akkor, ha minden indexre.

A továbbiakban esetén

illetve koordinátánként

Definíció[szerkesztés]

A fenti jelölésekkel a definíció hasonlóvá válik az egydimenziós esethez. Ha valószínűségeloszlás egy valószínűségi mezőn, azaz többdimenziós valószínűségeloszlás, akkor eloszlásfüggvénye egy függvény,

.

Ha dimenziós valószínűségi változó, vagyis , és definíciója

.

Ekkor (többdimenziós) eloszlásfüggvénye.

A definíció koordinátánként:

,

ahol . Így a valószínűségi vektorváltozó eloszlásfüggvénye a koordinták közös eloszlásfüggvénye.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Minden esetén teljesül:

  • Minden változóban balról folytonos.
  • Téglamonoton, azaz ha , akkor
  • Határértékek:
és

A korrespondenciatétel szerint ez megfordítható; amelyik függvény ezekkel a tulajdonságokkal bír, az eloszlásfüggvény.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Meintrup, Schäffler: Stochastik. 2005, S. 107.
  2. Kusolitsch: Maß- und Wahrscheinlichkeitstheorie. 2014, S. 74–75.

Források[szerkesztés]

  • David Meintrup, Stefan Schäffler. Stochastik. Theorie und Anwendungen. Berlin Heidelberg New York: Springer-Verlag (2005) 
  • Norbert Kusolitsch. Maß- und Wahrscheinlichkeitstheorie. Eine Einführung, 2., átdolgozott és bővített, Berlin Heidelberg: Springer-Verlag (2014) 
  • Klaus D. Schmidt. Maß und Wahrscheinlichkeit, 2., átnézett, Heidelberg Dordrecht London New York: Springer-Verlag (2011) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Multivariate Verteilungsfunktion című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.