Tájfutás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A tájfutás nemzetközi szimbóluma
Tájfutó

A tájfutás szó a tájékozódási futás rövidült alakja.

A tájfutás a tájékozódási sportok egyike, egy olyan, atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutni. A versenyző az ellenőrzőpontok között maga választja meg az útvonalát.

Versenyformák[szerkesztés]

Egyéni verseny[szerkesztés]

A versenyző egyénileg oldja meg a feladatát, és az egyéni teljesítményét értékelik. Az egyéni verseny lehet nappali és éjszakai. Egyéni versenyen a versenyzők előre meghatározott időközökben indulnak, hogy az együtt futás elkerülhető legyen.

A nappali egyéni verseny a versenytáv szerint lehet

 • hosszútávú
 • normáltávú
 • középtávú
 • rövidtávú

Váltóverseny[szerkesztés]

A váltóverseny a tájfutás csapatversenyeinek egyik formája. A váltó tagjai a váltószakaszokat időben egymás után egyénileg teljesítik. A váltószakaszok pályáinak különbözniük kell, hogy a versenyzők számára a tájékozódási feladat különböző legyen (ennek hiányában "ragadással" azaz egy másik versenyző követésével lehetne teljesíteni a versenyt, ami a tájfutás filozófiájától idegen). A váltóverseny váltószakaszainak kialakításánál több lehetséges megoldás ismert (motola, farsta stb.). A váltó tagjainak kötött sorrendben kell érintenie a váltó pálya minden pontját. Váltóversenyen a csapatok első futói egyszerre, tömegrajttal indulnak, az eredményt pedig az utolsó futók célba érkezési sorrendje dönti el.

Pontbegyűjtő csapatverseny[szerkesztés]

A csapatverseny harmadik lehetséges formája. A csapat tagjai egyszerre rajtolnak. A csapat eredményét a csapat utolsó beérkező tagjának érkezési ideje határozza meg. A kategória függvényében minden csapattagnak megadott sorrendben 5-12 kötelező pontot kell érintenie. A további pontokat az első pont megfogása után és a befutó pont (a versenypálya utolsó pontja) érintése előtt kell megfogni. Ezeket a pontokat csapatonként csak egy-egy, a csapat által választott versenyzőnek kell érinteni. A csapatnak versenyidejükben kell eldönteni, hogyan érintsék az elosztott pontokat, figyelembe véve a csapattagok képességeit.

Egyéb szakágai és változatai[szerkesztés]

Sítájfutás[szerkesztés]

A sítájfutás a sífutás és a tájfutás keveréke. A sítájfutó versenylécek nem különböznek a sífutóversenyeken a korcsolyázáshoz használtaktól, a tájékozódás pedig megegyezik a tájfutásnál, illetve - még inkább - a tájkerékpárnál alkalmazottal. A verseny nagyrészt (95-99%) előkészített (motoros szánnal fektetett) sínyomokon zajlik.

Trail-o[szerkesztés]

A Trail-O versenyszám a tájékozódási sportok mozgássérültek számára kialakított változata. Ezt a versenyszámot mozgássérült sportolók számára rendezik, de a versenyek általában nyitottak mindenki számára. A szakág nevét már többen megpróbálták átültetni magyar nyelvre, de eddig igazán jó kifejezést nem sikerült találni rá.

A paralimpiához hasonlóan, 2004 óta a Tájfutó Világbajnokságokkal párhuzamosan rendezik meg a mozgássérült sportolók Trail-O Világbajnokságát is. 2009-ben a Trail-O Világbajnokság színhelye Miskolc volt.

Tájkerékpár[szerkesztés]

A tájfutás kerékpáros válfaja, mely során a versenyzőnek kerékpárral kell a pályát teljesítenie. Haladni csak a kijelölt utakon, ösvényeken szabad így a pályák megalkotásakor a különböző útvonalak közti választási lehetőség biztosítása a cél. A sítájfutástól eltérően a jelzett utakról történő letérés a versenyző kizárását vonhatja maga után.[1]

Mikrosprint[szerkesztés]

A mikrosprinten nagyon rövid, jellemzően csupán néhány száz méteres pályát kell teljesíteni, mely néhány percnél nem igényel többet, így egy néhány másodperces hibázás vagy hezitálás is számíthat az elért eredményben. A kisebb területet (akár csak 100*100 méter) a nézőknek is lehetséges belátni, vagy néhány kamerával közvetíteni. A terület kis méretéből adódóan részletesebb maga a térkép is, valamint az egymás közeli bóják és csalipontok is nehezíthetik a versenyzők dolgát.[2]

Éjszakai tájfutás[szerkesztés]

Csupán a napszakban különbözik a hagyományos változattól, de a sötétség miatt technikailag sokkal nehezebb. A versenyzők fejlámpa segítségével keresik a pontokat, melyeken fényvisszaverő prizma van. Észak-Európában, ahol jóval többen űzik a tájfutást, váltóversenyeket is rendeznek éjszaka.

Városi verseny[szerkesztés]

Sprintnek is szokták nevezni. A terep jellegében különbözik a többi típustól, a verseny városban, épített területen zajlik. Jellemzően rövidtávú formában szokták rendezni. A terepet általában sprinttérképen ábrázolják, ami méretarányában (ált. 1:4000 vagy 1:5000) és néhány jelkulcselemben különbözik az erdei tájfutótérképtől.

Mobilos tájfutás[szerkesztés]

Kétfős csapatok vesznek részt benne. A csapat egyik tagja a rajtnál marad a térképpel és egy mobiltelefonnal, míg társa egy telefonnal és iránytűvel, a telefonon kapott utasítások révén találja meg a pontokat és teljesíti a pályát.[3]

Története[szerkesztés]

1999-ben a tájékozódási versenyek 100 éves évfordulóját ünnepeltük. A sport a skandináv országokban igen népszerű, onnan terjedt el Európa többi országába. Hazánkban az első tájékozódási versenyt 1925-ben rendezte Ripszám Henrik, bólyi festőművész, aki az orosz hadifogságból Skandinávián keresztül való hazatértében "fertőződött meg" a tájfutással. A női résztvevők közül a magyar Monspart Sarolta 1972-ben (első nem skandinávként), míg Oláh Katalin 1991 és 1995-ben volt világbajnok. A szocializmus alatt nehezítette a tájfutó térképellátást az alaptérképekhez való nehéz hozzáférés. A szocialista országokban az állami alaptérképek titkosak voltak, de 1970-ben a Magyar Tájfutó Szövetség hivatalos együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztériummal, s ettől kezdve a sportág alaptérkép-ellátása biztosított volt. Ezzel együtt a szocializmus alatt sokkal nagyobb volt a tájfutó klubok taglétszáma, mint a rendszerváltás után. Ez főleg a sporttámogatások rendszere miatt volt így, bár nem olimpiai sportág, így kevesebb támogatásban részesült, és mind a mai napig kevesebb támogatásban részesül azoknál.

Világversenyek[szerkesztés]

Világbajnokságok[szerkesztés]

Tájékozódási futó-világbajnokságokat (hivatalos angol elnevezése: World Orienteering Championships, WOC) a Nemzetközi Tájfutó Szövetség (IOF) kezdeményezése alapján 1966 óta rendeznek. A világbajnokságokat 2003-ig 2 évente rendezték. Ezt 2003-ban módosították, azóta évente rendezik a vb-t. A 2009. évi világbajnokságot augusztus 18-23. között Miskolcon rendezték meg.

Az első világbajnokságokon csak két versenyszám szerepelt a műsoron, egyéni verseny és váltóverseny. 1991-ben az akkor rövidtávúnak nevezett versennyel bővült a versenyprogram. 2001-ben kerültek a programba a sprintversenyek (ezek tulajdonképpen 13-14 perces győztesidejű tájfutóversenyek), ennek következménye, hogy a korábbi rövidtávú versenyszámot 2003-tól középtávúnak, a klasszikus egyéni versenyt pedig hosszútávúnak nevezik.

A hivatalos vb-program ennek megfelelően:

 • Rövidtáv (selejtezőkkel)
 • Középtáv (selejtezőkkel)
 • Hosszútáv (selejtezőkkel)
 • Váltó

Vb-statisztika[szerkesztés]

(részletesebb adatok a: Tájfutó Világbajnokságok lapon)

Világbajnokság ország/helyszín Világbajnok férfiak Világbajnok nők Világbajnok váltó
WOC 1966 Finnország Finnország, Fiskars Age Hadler Ulla Lindkvist Svédország
(férfiak és nők)
WOC 1968 Svédország Svédország, Linköping Karl Johansson Ulla Lindkvist Svédország (férfiak)
Norvégia (nők)
WOC 1970 NDK NDK, Eisenach Stig Berge Ingrid Hadler Norvégia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1972 Csehszlovákia Csehszlovákia, Jičín Age Hadler Monspart Sarolta Svédország (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 1974 Dánia Dánia, Silkeborg Bernt Frilen Mona Norgaard Svédország
(férfiak és nők)
WOC 1976 Egyesült Királyság Egyesült Királyság, Aviemore Egil Johansen Liisa Veijalainen Svédország
(férfiak és nők)
WOC 1978 Norvégia Norvégia, Kongsberg Egil Johansen Anne Berit Eid Norvégia (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 1979 Finnország Finnország, Tampere Öyvin Thon Outi Borgenström Svédország (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 1981 Svájc Svájc, Thun Öyvin Thon Annichen Kringstad Norvégia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1983 Magyarország Magyarország, Zalaegerszeg Morten Berglia Annichen Kringstad Norvégia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1985 Ausztrália Ausztrália, Bendigo Kari Sallinen Annichen Kringstad Norvégia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1987 Franciaország Franciaország, Gérardmer Kent Olsson Arja Hannus Norvégia
(férfiak és nők)
WOC 1989 Svédország Svédország, Skaraborg Petter Thoresen Marita Skogum Norvégia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1991 Csehország Csehszlovákia, Mariánské Lázně Jörgen Mårtensson (hosszútáv)
Petr Kazak (rövidtáv)
Jana Cieslarova (rövidtáv)
Oláh Katalin (hosszútáv)
Svájc (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1993 USA USA, West Point Allan Mogensen (hosszútáv)
Petter Thoresen (rövidtáv)
Anna Bogren (rövidtáv)
Marita Skogum (hosszútáv)
Svájc (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1995 Németország Németország, Detmold Jörgen Mårtensson (hosszútáv)
Juri Omeltschenko (rövidtáv)
Marie-Luce Romanens (rövidtáv)
Oláh Katalin (hosszútáv)
Svájc (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 1997 Norvégia Norvégia, Grimstad Petter Thoresen (hosszútáv)
Janne Salmi (rövidtáv)
Lucie Böhm (rövidtáv)
Hanne Staff (hosszútáv)
Dánia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 1999 Egyesült Királyság Egyesült Királyság, Inverness Bjørnar Valstad (hosszútáv)
Jörgen Rostrup (rövidtáv)
Yvette Baker (rövidtáv)
Kirsi Bostrom (hosszútáv)
Norvégia (férfiak)

Norvégia (nők)

WOC 2001 Finnország Finnország, Tampere Jimmy Birklin (rövidtáv)
Pasi Ikonen (rövidtáv)
Jörgen Rostrup (hosszútáv)
Vroni König-Salmi (rövidtáv)
Hanne Staff (rövidtáv)
Simone Niggli-Luder (hosszútáv)
Finnország (férfiak)

Finnország (nők)

WOC 2003 Svájc Svájc, Rapperswil Jamie Stevenson (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Thomas Bührer (hosszútáv)
Simone Niggli-Luder (rövidtáv)
Simone Niggli-Luder (középtáv)
Simone Niggli-Luder (hosszútáv)
Svédország (férfiak)
Svájc (nők)
WOC 2004 Svédország Svédország, Västerås Niclas Jonasson (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Bjørnar Valstad (hosszútáv)
Simone Niggli-Luder (rövidtáv)
Hanne Staff (középtáv)
Karolina A. Höjsgaard (hosszútáv)
Norvégia (férfiak)
Svédország (nők)
WOC 2005 Japán Japán, Aicsi Emil Wingstedt (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Andrei Khramov (hosszútáv)
Simone Niggli (rövidtáv)
Simone Niggli (középtáv)
Simone Niggli (hosszútáv)
Norvégia (férfiak)
Svájc (nők)
WOC 2006 Dánia Dánia, Århus Emil Wingstedt (rövidtáv)
Holger Hott Johansen (középtáv)
Jani Lakanen (hosszútáv)
Hanny Allston (rövidtáv)
Simone Niggli (középtáv)
Simone Niggli (hosszútáv)
Oroszország (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 2007 Ukrajna Ukrajna, Kijev Thierry Gueorgiou (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Matthias Merz (hosszútáv)
Simone Niggli (rövidtáv)
Simone Niggli (középtáv)
Minna Kauppi és Heli Jukkola (hosszútáv)
Oroszország (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 2008 Csehország Csehország, Olomouc Andrey Khramov (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Daniel Hubmann (hosszútáv)
Anne Margrethe Hausken (rövidtáv)
Minna Kauppi (középtáv)
Dana Brožková (hosszútáv)
Egyesült Királyság (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 2009 Magyarország Magyarország, Miskolc Andrey Khramov (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Daniel Hubmann (hosszútáv)
Helene Jansson (rövidtáv)
Dana Brožkova (középtáv)
Simone Niggli (hosszútáv)
Svájc (férfiak)
Norvégia (nők)
WOC 2010 Norvégia Norvégia, Trondheim Matthias Müller (rövidtáv)
Carl Waaler Kaas (középtáv)
Olav Lundanes (hosszútáv)
Simone Niggli-Luder (rövidtáv)
Minna Kauppi (középtáv)
Simone Niggli-Luder (hosszútáv)
Oroszország (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 2011 Franciaország Franciaország, Savoie Daniel Hubmann (rövidtáv)
Thierry Gueorgiou (középtáv)
Thierry Gueorgiou (hosszútáv)
Linnea Gustafsson (rövidtáv)
Helena Jansson (középtáv)
Annika Billstam (hosszútáv)
Franciaország (férfiak)
Finnország (nők)
WOC 2012 Svájc Svájc, Lausanne l Matthias Kyburz8 (rövidtáv)

Edgars Bertuks (középtáv)

Olav Lundanes (hosszútáv)

Simone Niggli (rövidtáv)

Minna Kauppi (középtáv)

Simone Niggli 8hosszútáv)

Csehország (férfiak)

Svájc (nők)

WOC 2013 Finnország Finnország, Vuokatti Mårten B. Boström (rövidtáv)

Leonid Novikov (középtáv)

Thierry Gueorgiou (hosszútáv)

Simone Niggli (rövidtáv)

Simone Niggli (középtáv)

Simone Niggli (hosszútáv)

Oroszország (férfiak)

Norvégia (nők)

WOC 2014 Olaszország Olaszország, Trentino-Veneto Soren Bobach (rövidtáv)

Olav Lundanes (középtáv)

Thierry Gueorgiou (hosszútáv)

Judith Wyder (rövidtáv)

Annika Billstam (középtáv)

Svetlana Mironova (hosszútáv)

Svájc (sprint)

Svédország (férfiak)

Svájc (nők)

WOC 2015 Egyesült Királyság Egyesült Királyság, Inverness Jonas Leandersson (rövidtáv)

Daniel Hubmann (középtáv)

Thierry Gueorgiou (hosszútáv)

Maja Møller Alm (rövidtáv)

Annika Billstam (középtáv)

Ida bobach (hosszútáv)

Dánia (sprint)

Svájc (férfiak)

Dánia (nők)

WOC 2016 Svédország Svédország, Strömstad-Tanum Jerker Lysell (rövidtáv)

Matthias Kyburz (középtáv)

Olav Lundanes (hosszútáv)

Maja Alm (rövidtáv)

Tove Alexandersson (középtáv)

Tove Alexandersson (hosszútáv)

Dánia (sprint)

Norvégia (férfiak)

Oroszország (nők)

WOC 2017 Észtország Észtország, Tartu Daniel Hubmann (rövidtáv)

Thierry Gueorgiou (középtáv)

Olav Lundanes (hosszútáv)

Maja Alm (rövidtáv)

Tove Alexandersson (középtáv)

Tove Alexandersson (hosszútáv)

Svédország (sprint)

Norvégia (férfiak)

Svédország (nők)

WOC 2018 Lettország Lettország, Riga-Sigulda Daniel Hubmann (rövidtáv)

Eskil Kinneberg (középtáv)

Olav Lundanes (hosszútáv)

Maja Alm (rövidtáv)

Natalia Gemperle (középtáv)

Tove Alexandersson (hosszútáv)

Svédország (sprint)

Norvégia (férfiak)

Svájc (nők)

WOC 2019 Norvégia Norvégia, Ostfold Olav Lundanes (középtáv)

Olav Lundanes (hosszútáv)

Tove Alexandersson (középtáv)

Tove Alexandersson (hosszútáv)

Svédország (férfiak)

Svédország (nők)

WOC 2021 Csehszlovákia Csehország, Doksy Isac von Krusenstierna (rövidtáv)

Matthias Kyburz (középtáv)

Kasper Harlem Fosser (hosszútáv)

Tove Alexandersson (rövidtáv)

Tove Alexandersson (középtáv)

Tove Alexandersson (hosszútáv)

Svédország (sprint)

Svédország (férfiak)

Svédország (nők)

Tájfutótérkép[szerkesztés]

A tájfutáshoz speciális tájfutótérképet használnak. Általában 1:15 000-es vagy 1:10 000-es méretarányú részletes topográfiai térképek ezek, speciális nemzetközi jelkulccsal. A verseny során erre a térképre nyomtatják a pályát is, illetve a felkeresendő ellenőrző pontok számát.

A versenyző szempontjából a részletes és olvasható térkép megbízható segédeszköz az útvonalválasztáshoz, képessé teszi őt a tájékozódási ügyességének és futóképességének megfelelően kiválasztott útvonal folyamatos követésére. A helyes útvonalválasztás értelmét veszti, ha a térkép nem hű képe a terepnek, ha pontatlan, elavult vagy rosszul olvasható.

Bármi, ami a haladást akadályozza, alapvető információ: sziklák, víz, sűrű bozót. Az ösvények és utak hálózata megmutatja, mely irányokban könnyebb a haladás és a tájékozódás. A futhatóság részletes osztályozása elősegíti a versenyző helyes döntését. A tájfutás elsősorban térképolvasással történő tájékozódás. Ezért szükséges a pontos térkép a jó és hatékony útvonalválasztáshoz. Egyetlen versenyzőnek sem származhat előnye vagy hátránya a térképhibákból.

A színek szerepe[szerkesztés]

A tájfutótérképen eltérő alapszínek segítik a jelölések és vonalak áttekinthetőségét.

Feketével vannak jelölve:

Utak, ösvények; sziklaalakzatok; mesterséges tereptárgyak, épületek, kerítések; jelleghatár.

Fehérrel vannak jelölve:

Jól futható erdők.

Barnával vannak jelölve:

Szintvonalak; domborzati elemek: gödrök, buckák; letörések.

Zölddel vannak jelölve:

A zöld szín erősségével érzékeltetik a jelölt terepen való haladás sebességét (minél sötétebb zölddel van jelölve a terület, annál nehezebben futható), jellegfák.

Kékkel vannak jelölve:

Állóvizek, vízfolyások, vizesgödrök.

Sárgával vannak jelölve:

Nyílt területek, rétek, tisztások, mezők, ligetesek.

Szimból[szerkesztés]

Control description.jpg

A szimból (a pontmegnevezések jelkulcsa) segít abban, hogy hol található a keresett pont (pl. az 5. pont egy orr[4]).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Tájkerékpár (magyar nyelven). mtfsz.hu
 2. A mikrosprintről (magyar nyelven). www.mikrosprint.hu. [2009. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 14.)
 3. Mobilos tájfutás (magyar nyelven)
 4. D oszlop, Pontmegnevezések nemzetközi jelkulcsa (magyar nyelven). Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, 6. o. 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Orienteering
A Wikimédia Commons tartalmaz Tájfutás témájú médiaállományokat.
 • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap