Ugrás a tartalomhoz

Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság
Таджикская Автономная Социалистическая Советская Республика
1924. október 27.1929. december 5.
Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság címere
Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság címere
Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság zászlaja
Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság zászlaja
A Tádzsik ASZSZK az Üzbég SZSZK-ban
A Tádzsik ASZSZK az Üzbég SZSZK-ban
Általános adatok
FővárosaDusanbe
Terület143 000 km²
Népesség5 000 000 fő
Hivatalos nyelveklitván, orosz, orosz
Beszélt nyelveklitván, orosz, orosz
Pénznemszovjet rubel
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Turkesztáni Autonóm Szovjet Szocialista KöztársaságTádzsik Szovjet Szocialista Köztársaság 

A Tádzsik Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság (Tádzsik ASZSZK) (oroszul: Таджикская Автономная Социалистическая Советская РеспубликаТаджикская Автономная Социалистическая Советская Республика) az Üzbég Szovjet Szocialista Köztársaság autonóm köztársasága volt a Szovjetunión belül. 1924. október 27-én jött létre a Turkesztáni Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság felosztásával. Területén korábban a Horzemi és Buharai Népi Szovjet Köztársaságok, valamint a Turkesztáni ASZSZK osztozott. Népességi felosztás szempontjából a legtöbb tádzsikot sikerült az autonóm államba sikerült osztani, de nagyjából 100 000 tádzsik még így is a szomszédos államban rekedt. Többségük később Tádzsikisztánba költözött.

A Tádzsik ASZSZK fővárosa Dusanbe volt. 1929 októberében Shirinsho Shotemur kezdeményezésére a Tádzsik ASZSZK egy teljes jogú Szovjet Szocialista Köztársaság lett, Tádzsik SZSZK néven. Ugyanekkor az országhoz csatolták az eddig az Üzbég SZSZK-hoz tartozó Khujand régiót (a mai Sughd tartomány északi része Tádzsikisztánban). A fővárost, Dusanbét átnevezték Sztalinabadra a Sztálin iránti tisztelet jeléül. A főváros 1961-ig ezen a néven szerepelt a térképeken, majd visszakapta régi nevét.

Források[szerkesztés]

  • szerk.: B. A. Antonenko: History of Tajik SSR (russian nyelven). Dushanbe: Maorif Publ. House (1983) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tajik Autonomous Soviet Socialist Republic című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.