Szvjatohirszk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szvjatohirszk (Szvjatogorszk, Святогі́рськ)
Szvjatogorszk, Szent Hegyek Kolostor
Szvjatogorszk, Szent Hegyek Kolostor
Szvjatohirszk címere
Szvjatohirszk címere
Szvjatohirszk zászlaja
Szvjatohirszk zászlaja
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületDonecki terület
JárásKramatorszki járás
KözségSviatohirsk urban hromada (2020. június 12. – )
Rangváros
Alapítás éve1624
Irányítószám84130–84135
Népesség
Teljes népesség4395 fő (2019)
Népsűrűség523,21 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság66 m
Terület8,4 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 02′ 02″, k. h. 37° 33′ 28″Koordináták: é. sz. 49° 02′ 02″, k. h. 37° 33′ 28″
Szvjatohirszk weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szvjatohirszk témájú médiaállományokat.

Szvjatohirszk (ukránul: Святогі́рськ) vagy Szvjatogorszk (oroszul: Святого́рск) város Ukrajna Donyecki kerületének északi részén.

Fekvése[szerkesztés]

A Donyec folyó partján, 30 kilométerre Szlovjanszk városától. A Szlovjanszki önkormányzat része. Lakossága a 2021-es becslések szerint 4309 fő volt.

Története[szerkesztés]

Nevét először a 16. században említették az írott forrásokban. 1624-ben kolostort létesítettek, de a 18. század végén minden szerzetesi területet elvilágiasítottak.

Az egyik új tulajdonosa fürdőházat épített a közeli tavon, aminek következtében a települést Banne (ukránul Банне)/Bannoye (oroszul Банное) vagy Bannovszkoje (Банновское) néven kezdték nevezni; szó szerinti jelentése fürdés. A szovjet időkben neve hivatalosan Bannoye volt. 1938-ban városi jellegű települési rangot kapott, és átkeresztelték Bannovszkij (Банновский) névre. A település üdülőhely volt, melynek mérete folyamatosan nőtt, majd 1964-ben városi rangot kapott, és átnevezték Szlovjanohirszknak (ukránul: Слов'яногірськ)/Slavyanogorsk (Славяного́рск), a név első része (Sloviano-/Slavyano-) a közeli Szlovjanszk városáról (Slavyansk), a második része (-hirsk/-gorsk) pedig a Szent Hegyekről származik. 2003-ban a nevét Szvjatohirszkre változtatták, az itt lévő kolostorról elnevezve.

Nevezetességek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sviatohirsk című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.