Sztyeppi lótücsök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztyeppi lótücsök
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Egyenesszárnyúak (Orthoptera)
Család: Valódi tücskök (Gryllidae)
Nem: Gryllotalpa
Tudományos név
Gryllotalpa stepposa
Zhantiev, 1991
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sztyeppi lótücsök témájú kategóriát.

A sztyeppi lótücsök (Gryllotalpa stepposa) a valódi tücskök családjába tartozó, Eurázsiában honos tücsökfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A sztyeppi lótücsök testhossza a hím esetében 35-40 mm, a nőstény 40-50 mm. Testalkata vaskos, erőteljes. Háta sötétbarna, hasa okkersárga. Testét finom, bársonyos szőrök fedik. Csápjai viszonylag rövidek, kb. akkorák mint a fej és torpajzs együttes hossza. Első lábai robusztus ásólábakká alakultak. Az elülső szárnyak kb. a potroh közepéig érnek, míg a hátsó szárnyak a potroh végét is elérhetik. A hímek első szárnyain Y alakú érmintázat látható. A potrohfüggeléke mindkét nem esetében hosszúak és szőrösek, a nőstény tojócsöve rövid és kívülről nem látható.

A hím meleg tavaszi estéken énekel egy kis föld alatti kamrából. Erős, mély, rezgő hangja messzire hallatszik és hasonlít a lappantyú hangjához. Akár fél percig is énekelhet megszakítás nélkül.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A közönséges lótücsöktől csak szakértő tudja megkülönböztetni a hím ivarszerve (epiphallusa), lábának alakja, éneke alapján. A hím kromoszómaszáma 2n=14 (ritkán 15 vagy 16, ezek valószínűleg hibridek), míg a közönséges lótücsök esetében 2n=12.

Elterjedése[szerkesztés]

A Kelet-Balkántól Dél-Ukrajnán és Dél-Oroszországon keresztül egészen Közép-Ázsiáig honos. A 2010-es években derült ki, hogy a korábban közönséges lótücsökként elkönyvelt példányok jelentős része Magyarországon, Szerbiában és Romániában valójában ehhez a fajhoz tartozik, így elterjedésének nyugati határa jelentősen kibővült. Magyarországon a Dunántúlon, Budapest környékén és az Alföldön egyaránt kimutatták, de tényleges elterjedtsége és gyakorisága egyelőre nem ismert.

Életmódja[szerkesztés]

Életmódja valószínűleg hasonlít a közönséges lótücsökéhez. Föld alatti járatokban él, éjszaka aktív. Rovarokkal és gyökerekkel táplálkozik.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]