Szpartak (metróállomás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szpartak
MM TKL Spartak 2014-08-30 by Andrey Yurtaev (no-exit-dot-org).jpg
Ország Oroszország
Hely Pokrovskoye-Streshnevo District
NévadóFK Szpartak Moszkva (labdarúgócsapat)
Állomáskód Сп
Megnyitás 2014. augusztus 27.
Felhasználási terület
Legnagyobb mélység10 m
Peronnal rendelkező vágányok száma 1
Szomszédos állomások
Vasútvonalak és járatok
Elhelyezkedése
Szpartak (Moszkva)
Szpartak
Szpartak
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 49′ 06″, k. h. 37° 26′ 07″Koordináták: é. sz. 55° 49′ 06″, k. h. 37° 26′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szpartak témájú médiaállományokat.

A Szpartak (oroszul Спартак) a moszkvai metró 7-es számú, lila színnel jelzett, Taganszko-Krasznopresznyenszkaja nevű vonalának egyik állomása, az Otkrityije Aréna nevű, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra épült labdarúgó-stadion egyik megközelítési lehetősége. A stadion a belvárostól kifelé 600-700 méterre következő Tusinszkaja metróállomásról is elérhető.

Leírása[szerkesztés]

A kéreg alatti, oszlopsorokkal három részre tagolt, a szomszédos Tusinszkaja állomáshoz hasonló típusterv alapján készült állomást 2014-ben nyitották meg a 7-es számú, lila színnel jelölt Taganszko-Krasznopresznyenszkaja vonalon.

Az állomás szerkezetileg már 1975-ben elkészült, amikor megnyitották a Taganszko-Krasznopresznyenszkaja vonal OktyabrszkojePlanyernaja állomások közötti szakaszát, de a tervek változása miatt az állomást nem fejezték be. A félkész állapotban konzervált állomáson évtizedekig csak áthaladtak a vonatok. 2013-ban, a tusinói repülőtér fejlesztésével, valamint az FK Szpartak Moszkva számára épülő Otkrityije Aréna labdarúgó-stadion megépítésével kapcsolatban döntöttek a teljes kiépítéséről, ami 2014 augusztusában be is fejeződött.

Fordítás[szerkesztés]