Szigetvilág (regényciklus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Szigetvilág-ciklus Ursula K. Le Guin amerikai írónő fantasy sorozata. Első darabja, egy elbeszélés, a "The Word of Unbinding" 1964-ben jelent meg. A sorozat összesen hat önálló kötetből áll, öt regényből és hét novellából.

A sorozat darabjai[szerkesztés]

Novellák[szerkesztés]

A hét novella Le Guin két antológiájában jelent meg, bár három kivételével mind napvilágot látott már korábban is. A két legkorábbi más írásokkal együtt a The Wind's Twelve Quarters (Harper & Row, 1975), míg a többi öt az Óceánföld meséi (Tales from Earthsea, 2001) című kötetekben lettek összegyűjtve. Az utóbbi kötet tartalmaz egy függeléket is Óceánföld leírása (A Description of Earthsea) címen.

Magyarul második gyűjtemény jelent csak meg az Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története II. (Szukits könyvkiadó, 2006) című kötetben. Külön a Szitakötő és Az elnevezések szabálya jelent meg a Legendák I. (Szukits könyvkiadó, 2000) című gyüjtemény, illetve a Galaktika # 261 (2011, december) számának részeként.

  • The Word of Unbinding, Első megjelenés: Fantastic Stories of Imagination, January 1964
  • Az elnevezések szabálya (The Rule of Names), Első megjelenés: Fantastic Stories of Imagination, April 1964
  • Szitakötő (Dragonfly), Első megjelenés: Legends: Short Novels by the Masters of Modern Fantasy, Tor Books, 1998
  • Feketerózsa és Gyémánt (Darkrose and Diamond), Első megjelenés: The Magazine of Fantasy & Science Fiction, Oct-Nov 1999
  • A Fürkész (The Finder)
  • A Föld csontjai (The Bones of the Earth) (2001)
  • A Magas-lápon (On The High Marsh) (2001)

Regények[szerkesztés]

A regények, az utolsót leszámítva, mind megjelentek önálló kötetként. Az első két novella kivételével valamennyi művet tartalmazza az Ursula K. Le Guin összes Szigetvilág története I. és II. kötete (Szukits könyvkiadó, 2004 & 2006).

A regények történeti rendje követi a megjelenési sorrendet, bár a második és a negyedik első fejezetei korábban játszódnak, mint az őket megelőzőek utolsó fejezetei. Novellák közül az első kettő a régmúltban játszódik. A fürkész háromszáz évvel a Szigetvilág varázslója előtt, a Feketerózsa és Gyémánt valamikor az utóbbi néhány száz évben, A föld csontjai az első regény előtt, A Magas-lápon pedig a harmadik és a negyedik között játszódik. A Szitakötő összekötő az utolsó két regény között.[1]

A Szigetvilág-univerzum[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Adaptációk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Előszó az Óceánföld meséihez (Tales from Earthsea, 2001)