Ugrás a tartalomhoz

Szevar bolgár kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szevar
Bolgár kán
Uralkodási ideje
725 739
ElődjeKormeszij
UtódjaKormiszos
Életrajzi adatok
UralkodóházDulo
Született7. század
Elhunyt753[1]
ÉdesapjaKormeszij bolgár kán
Gyermekei
  • unknown (?)
  • Kermek (?)
SablonWikidataSegítség

Szevar (bolgárul: Севар) a 8. század folyamán Bulgária uralkodója volt.

A Bolgár uralkodók nevei című dokumentum szerint a Dulo-klánhoz tartozott, s 15 éven át uralkodott. A Moszkov által felállított kronológia alapján 721–737 között uralkodhatott. Más kronológiák szerint uralkodásának ideje 738–754 közé tehető, de ezt nem lehet a Névlista adataival alátámasztani.

Lehetséges, hogy uralkodása békés időszaknak számított, mivel a bizánci krónikák ebből az időszakból semmilyen eseményről nem számolnak be az ország nyugati határa felől. Bár más források ezt nem erősítik meg, mégis helytállónak tűnő feltételezés.

A 17. századi, megkérdőjelezhető hitelességű volgai bolgár Dzsagfar tarihi összeállítás szerint Suvar (talán Szevar) Kermes (talán Kormeszij) fia és örököse. Apját a nemesség állítólag megfosztotta trónjától. A Dzsagfar tarihi azt is állítja, hogy magát Suvart is megfosztották trónjától, s ezután két évvel vesztette életét. Ugyanebben a forrásban található meg az is, hogy Suvar az apja annak a más forrásokból ismeretlen Kermeknek, kinek fia volt Toktu és Kardám is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sevar of Bulgaria című angol Wikipédia-szócikk 310696573 ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Mosko Moskov, Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Sofia 1988.
  • Jordan Andreev, Ivan Lazarov, Plamen Pavlov, Koj koj e v srednovekovna Bălgarija, Sofia 1999.
  • (Elsődleges forrás), Bahši Iman, Džagfar Tarihy, vol. III, Orenburg 1997.


Előző uralkodó:
Kormeszij
Bulgária kánja
725739
Következő uralkodó:
Kormiszos
  1. p15001.htm#i150009