Szesszeset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szes-szeset
z
S
z
S
t

Szesszeset [szes-szeset] az ókori Egyiptom hatodik dinasztiája első fáraójának, Tetinek volt az édesanyja. Ő segítette hozzá fiát, hogy a trónt megszerezze és hogy összebékítse a két egymással viaskodó uralkodói családot. Szesszeset volt az utolsó királyné a dinasztiában, akinek a sírja még nem volt felfedezve ill. feltárva.[1][2] 2008 novemberében felfedeztek egy sírt, amelyről azt feltételezték, hogy az övé.

A sír felfedezése[szerkesztés]

Zahi Hawass 2008. november 11-én bejelentette, hogy Szesszeset királynét 4300 éve egy 5 méter magas piramisba temették el Szakkarában. Hawass úgy nyilatkozott, hogy talán ez Szakkara teljesen épen maradt szatellit piramisa.[3] Eddig ez a 118. felfedezett piramis Egyiptomban, a két méter széles burkolat nagy része 5 méter magas felépítménnyel épült meg. Eredetileg elérte a 14 méteres magasságot és a 22 méteres hosszúságot.[4][5] A Hawass-csapat két éve végez feltárásokat az említett területeken. A piramist 2008 szeptemberében fedezték fel, 16 láb magas szerkezettel ásták ki. A felfedezett piramis 7 méter mélyen volt a homok alatt. A kis szentély és a sártéglákból épült falak a később épültek a piramishoz. Ez a harmadikként ismert másodlagos piramisa Teti sírjának. 14 méter magas volt, 22 méter széles, 51 fokos szöge volt a piramisnak.[6] Szesszeset piramisa ott fekszik, ahol Teti másik két feleségének piramisát feltételezik.

A régészek november 25-én megkísérelnek bejutni a piramisba, hogy teljességgel megbizonyosodjanak róla, valóban Szes-szeset királynéhoz tartozik a piramis.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap