Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Yucko

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyurika 12 évvel ezelőtt a(z) Tévedés! témában

Üdv!

Ajánlanám figyelmedbe az alábbi cikket: HOL SZÜLETETT EÖTVÖS LORÁND?

Amíg HIVATALOS dokumentummal nem tudod igazolni az ellenkezőjét, addig ne írd bele a cikkbe, köszönöm. Egyébiránt meg életrajzi adatok kutatásával foglalkozom és nem ma kezdtem, úgyhogy a megjegyzésedet kikérem magamnak. Gyurika vita 2011. július 21., 12:44 (CEST)Válasz

Tévedés![szerkesztés]

Tisztelt Gyurika

A hivatalos álláspont a könnyebbik verziót támogatja ami a budai születést említi. Az igazság az, hogy nincs hivatalos bizonyíték még levéltárban sem , miszerint a születés helye az hol is volt. Azt rögzítik mindenhol hogy a születés helye: OTTHON és ennyi!!!

Idézet az általad adott hely tartalmából: " Tehát a mikor kérdésre pontosan tudunk válaszolni: 1848. július 27-én. A hol kérdésre egyértelműen azt mondhatjuk: otthon. A szülést Balassa János sebész, Eötvös József barátja és háziorvosa vezette le. Abban az időben általában otthon szültek az anyák."

Az édesapja által írt levél is csak arról tanúskodik hogy Ő valóban Budán tartózkodik de csak arról értesítik, hogy a felesége biztonságban (valószínűség szerint Vásárosnaményban) van!!!


Így ne kérj ki semmit magadnak mert ez az igazság. Vásárosnamény magáénak tudja és követeli a születés helyét és a helyi öregek is ezt a történetet tudják és az örökösök nagy része is így tudja!!

Üdv: Yucko


Az imént hivatkozott cikkben szerepel az adat Eötvös Loránd édesapjának s.k. írt levelében, melyet 1869. március 2-án írt fiához, Heidelbergbe:

"Kedves fiam!

Ma reggel fél ötkor szült Ilona egy egészséges fiút, csak azért írom e sorokat, hogy a szerencsés eseményről tudósítsalak. ... mikor felkeltem ez örvendetes hírrel lepettem meg s már ebből is láthatod, hogy minden jól folyt le. Hogy ez alkalomból senkire sem gondoltunk, többször, mint reád, ki ma holnap 21 esztendeje léptél a Svábhegyen pályádra, azt elgondolhatod. Ajánlom e kisfiút nagybátyai kegyességedbe. Ég áldjon meg

Szerető apád Eötvös"

Vagyis nem én találtam, hanem a saját apja írja ezt.

Szerintem a problémával érdemesebb lenne pl. a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz fordulni, hivatásos történészeket bevonni a kérdés tisztázásába, ugyanis a Wikipédia cikkeibe tartozó információk csak rendelkezésre álló hiteles források alapján írhatóak be. Amennyiben még nem került publikálásra egy új adat, mely a korábbira rácáfol, és amelyet alapos kutatás után szakemberek állapítottak meg, addig mi sem közölhetünk olyan dolgokat, melyek homlokegyenest szembemennek a tudomány jelenlegi állásponjával. Egy elég sarkos példa: voltak olyan pletykák, hogy Elvis a Marsról jött, azonban hitelt érdemlően igazolni nem tudták, tehát az aktuális álláspontot kell elfogadnunk, vagyis hogy Mississippi államban született. Eötvössel is ez a gond: ott van az apja levele, melyben leírja hogy a fia a Svábhegyen indult pályájára. Lenne-e értelme hazudnia? Vagy csak rosszul emlékszik? Lehet, de mivel az ellenkezőjét eddig senki nem bizonyította, addig ezt kell elfogadnunk. Tehát az, hogy "mi úgy tudjuk", sajnos nem áll meg. Amíg szakemberek ki nem mondják egyéb hiteles dokumentumok alapján, hogy Vásárosnaményben született volna, addig itt sem írhatjuk le. Gyurika vita 2011. július 21., 13:30 (CEST)Válasz


OK! Egyenlőre elfogadom az érveidet. Később még visszatérünk erre a kérdésre. Addig is jó munkát! Üdv : Yucko