Szerkesztővita:Gubbubu/Wikipédia:/IGe (meg)viselt dolgai

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Nyenyec 18 évvel ezelőtt a(z) Következő változat témában

Díjazás, ruszlival, könyvekkel és főtt sertésfővel :-)

Hátravan még kb. két hónapnyi szemét átturkálása. brrr. Ezért kérek valami díjazást a közösségtől (csekket nem fogadok el, drágakövet, brossot igen, régi gyémánt nyakéket igen, ha nem hamis) :-)) Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 24., 19:58 (CEST)

Korsó sörök a legközelebbi wikitalálkozón? :) Data Destroyer 2005. augusztus 24., 21:31 (CEST)

Sajnos nem iszom sört, de különben elfogadnám :-)). De egyszer már mondtam, hogy dedikált könyvet elfogadok ajándékként, mindenkitől :-)). Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 24., 21:51 (CEST)

Vodka, pálika, viszki? Kemény vagy! :)) Egye fene, kapsz majd Borsodi alkoholmentes póló sört, bár azzal kínozni lehet. :) Data Destroyer 2005. augusztus 24., 22:03 (CEST)

Na jó, a vodka elmegy. Azt szoktam néha inni pácolt halhoz is :-)) (de komolyan, én meg bírom enni). Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 24., 22:12 (CEST)
A ruszlira gondolsz? Legjobb kaja, megyek is a konyhába, van egy fél üveggel. :) Főtt sertésfej paprikával-tormával? Hogy a guszta kajáknál maradjunk... :D Data Destroyer 2005. augusztus 24., 22:16 (CEST)
Te DD, biztos, hogy mi tényleg két külön internetelérés és személy vagyunk :-??? Egyébként nálam is van egy üveggel a hűtőben (tkp. hjal, mert vodka sajnos nincs :-(((( Főtt sertésfejet még sohasem ettem, de a paprikát, a tormát és a sertést meg szoktam enni :-) Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 24., 22:31 (CEST)
Fött sertésfej istenkirályság (igazi ork étel, ahogy a barátaim mondják :DD). Van a Bajcsyn a Kálmán Imre utcánál

egy hentes, ott a legfinomabb. Pláne az ormánya.:) Osztrigát ettél már? Arra is van tuti tippem. Gourmand


Megfelelő díjazásnak tekinthető, ha megvédünk a felhergelt P-DOX-os tömegek lincselési kísérleteitől? :o) – KovacsUr 2005. augusztus 24., 21:47 (CEST)

Ó, attól én megvédem magam is, ahogy az eddigi ábra tanúsítja. Sőt egy volt p-doxossal többé-kevésbé rendszeres levelezésben állok, annyira, hogy (amint kész leszek vele) küldök neki anyagot a saját matematikafilozófiai kutatásaimról a saját wikijébe! Mert vannak olyan emberek, akikkel semmiben sem értek egyet, de alapjában véve értelmesek. Na ezek kilépnek a p-doxból egy idő után. Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 24., 21:51 (CEST)

Könyv félretéve. OsvátA. 2005. augusztus 24., 22:37 (CEST)

A véleménykérés célja

Felvehetsz engem is a listára. -- kgyt 2005. augusztus 25., 16:34 (CEST)

A véleménykérés célja nem IGe kitiltása, hanem az, hogy belássa, ezt a fajta viselkedést a Wikipédiaszerkesztők zöme elutasítja – milyen fajta viselkedést? Az a minimum, hogy ezt meg kéne fogalmazni prózában, és nem csak ezer link felhalmozásával. Ez az indítvány egyelőre a sokat markolás és keveset fogás tipikus esete. IGe tevékenységének a dokumentációjára jó, de véleménykérésre nem. Szerintem először fogalmazd szövegben, hogy mivel van problémád (ne az összeset, mert abból megint halmozás lenne - fogalmazd meg, hogy mi a fő problémád IGével), és válogasd ki a linkeknek azt a kb. negyedét, ami azt illusztrálja. (És lehetőleg ne a Math-nál használt szövegeket másold át, mert rosszul veszi ki magát.) --TG® 2005. augusztus 26., 10:13 (CEST)

Bátran szerkeszd a lapokat!! Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 26., 13:06 (CEST)
  • Mindenképpen belevenném, hogy:
    • Fejezze be a P-DOX reklámozását, saját kutatásai népszerűsítését
    • A vallási témájú szócikkek ataista hangvételűvé alakítását (semleges helyett)
    • Ne állítgasson vissza olyan szerkesztéseket, amelyben a többség egyetért, hogy nem oda való (Pl.: Szabadgondolkodás és ateizmus kategória)*
    • Ha baja van a rendszerrel, akkor ne fenyegetőzzön (újságírókkal :-)), és ne akarja felszabadítani a wikit...

-- kgyt 2005. augusztus 26., 10:30 (CEST)

Egy vitának sem volna szabad így elmérgesedni, elhúzódni, elfajulni. Ebben nem csak Ő a hibás. ■ » KeFe « 2005. augusztus 26., 11:48 (CEST)

Nem hát. Mi vagyunk a mulyák. OsvátA. 2005. augusztus 26., 12:49 (CEST)
Így van. Már jóval ezelőtt meg kellett volna indítani ezt a folyamatot, csak láthatóan senkinek sem volt kedve a szükséges irgalmatlan mennyiségű hulladékot (sértegetést, offtopicot, törölgetést, oda-vissza állítgatást) nyomon követni. Más Wikikben IGe már réges-rég repült volna. Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 26., 13:11 (CEST)

Nos, ha valakit éveken keresztül több különböző internetes honlapról/fórumról kitiltanak, kinéznek, felfüggesztik működését és a legtöbb felhasználó "vele nem állok szóba" kategóriába teszi az illetőt, akkor vélelmezhető, hogy az adott személy nem teljesen önhibáján kívül kerül rendszeresen ilyen helyzetbe és nem a körülmények ártatlan áldozata. Azon kívül ebben az esetben a közösség kifejezetten elnéző volt, bármit is állítson vallásalapító barátunk. Ezért a vselkedésért a legtöbb nagy Wikipediában hónapokkal ezelőtt hosszú időre pihenőre küldték volna. - Serinde 2005. augusztus 26., 12:27 (CEST)

* idézet innen: User:IGe (kiemelés tőlem)
Kategória:Szabadgondolkodás és ateizmus - egy ilyen rendező elvnek is szükséges lennie -a hitkomisszár támadások miatt itt
-- kgyt 2005. augusztus 26., 12:40 (CEST)

Ismét egy ámokfutás: Valláskritika -- kgyt 2005. augusztus 26., 20:15 (CEST)


Én alaposan megszűrném a difflinkeket, és csak azokat hagynám meg, amelyek komolyabbak. Ennyi linket senkinek sem lesz ideje végignézni, és a határesetek inkább gyengítik, mint erősítik a véleménykérést. A személyeskedésnél különvenném a vandálozást, trollozást, mivel ezek elég speciális esetek, itt inkább az a gond, hogy fűre-fára mondja, és nem technikailag pontos értelemben. Az erdőtüzeket is külön szakaszba gyűjteném. Íme pár difflink, amit gyűjtöttem, nem tudom, megtalálhatók-e a főlapon:

Az a baj, hogy most abszolúte nincs időm a javaslataimat megcsinálni, csak „a partvonalról tudok okoskodni”. Bocs, de ez van.

--DHanak :-V 2005. augusztus 26., 23:58 (CEST)

Természetesen, egyetértek mindezzel. De hogy meg is csinálom, azt nem garantálom (kidőltem :-))) Telitalálat Felügyelő 2005. augusztus 27., 00:21 (CEST)

Újabb fejlemény:

Nyenyec törölt tanácsa és IGe válasza "Olvasás nélkül törölve":

Néhány tanács

Don't be a dick, in deed. [1] Van egy mondás. "Mikor egyszer csak hirtelen egy mély, sötét gödör fenekén találod magad, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy hagyd abba az ásást."

  • Nem gondolod, hogy itt lenne az ideje leállni a harci üzemmóddal?
  • Nem gondolod, hogy elég haragost szereztél már ennyi idő alatt?
  • Nem gondolod, hogy nem használ a Wikipédiás karrierednek, hogyha a Wikipédia közösségét, illetve a széles körben megbecsült szerkesztőket folyamatosan támadod és hergeled?
  • Szerinted hova fog vezetni mindez? Meg tudod hosszabbítani a vonalakat? Ki tudod vetíteni a jövőbe a trendeket?
  • Hogyan látod magadat és a Wikipédiát 1-3-6 hónap múlva? 1 év múlva?

Szeretnék adni néhány tanácsot:

  • Állj le ezzel az "elnyomnak a hitkomisszárok", "ideológia tisztogatás" vonallal, mert egyrészt nevetséges, másrészt nagyon irritáló. Szerintem nem a számodra kívánt hatást éred el vele.
  • Hagyj fel azzal, hogy úton útfélen támadod a vallásokat és a kereszténységet. Árt a komolyságodnak, karistolja a többi szerkesztő fülét. A véleményedhez jogod van, de nem kell folyton hangoztatni, mennyire tömeggyilkos a katolicizmus, stb. Lehet, hogy hihetetlen, de ez nemcsak a katolikusokat irritálja (ráadásul a szócikkek jobbá tételéhez nem sok köze van). Vannak fórumok, amiket az ilyesfajta agitációra találtak ki.
  • Legyél türelmesebb. Mikor valami nem azonnal úgy van, ahogy te szeretnéd, akkor írd le higgadtan, támadások nélkül, hogy neked mi nem tetszik, mit javasolsz helyette és várj. Látod, hogy a Wikipédia malmai lassan őrölnek. Egy szavazás, a vélemények összegyűjtése napokig, hetekig tarthat. Nem kell egyből tucatnyi lapon kiverni a cirkuszt, mikor valami olyasmi történik, ami neked nem tetszett. (Erdőtűz.)
  • Használd a saját vitalapodat és más felhasználók vitalapjait arra, amire valóak. Ne töröld ki a neked szóló üzeneteket, mert otrombaság és nem vet rád jó fényt. Képtelenség így megbeszélni veled valamit és még több erdőtüzet okoz.
  • Itteni tevékenységed nyomán egyre növekszik azoknak a száma, akik szerint nem vagy a Wikipédiába való. Ne játssz a kezükre azzal, hogy továbbra is megszeged az irányelveket Wikipédia:Wikikett, WP:KSZT, WP:ZAVAR, WP:3VSZ mert amit idáig begyűjtöttél már most is bőven elegendő lett volna bármelyik nagy Wikipédiából való kizárásodhoz. A magyar Wikipédia türelme nagy, de nem végtelen (és egyre fogy).
  • Hagyd abba más szerkesztők sértegetését, a demonstrálást, az állandó agitációt és provokációt. Látszik, hogy nem vált, be. (Vagy ha igen, akkor mikor és milyen sikereket értél el vele idáig?) Nem tudom, hogy eddig szereztél-e ezzel a "tömegbefolyásolási" módszereddel akár egyetlen szimpatizánst, de azt tudom, hogy számos haragost sikerült begyűjtened, akiket ráadásul egyre jobban idegesítesz.
  • Törekedj a konszenzusra, igyekezz őszintén meggyőzni más szerkesztőket (a veled nem egyetértők támadása helyett).
  • Ne próbáld erővel, fenyegetőzéssel keresztülvinni az akaratodat. (Eddig sem ment, ezután sem fog.)
  • Idézz súlyos forrásokat a véleményed alátámasztására és meglátod, sokkal könnyebben elfogadják amit írsz, mintha 3 Wikipédia lapot és négy fórumot teleírsz diktatúrázással, hitkomisszározással, meg ideológiai tisztogatással. Próbáld ki!
  • Ne próbálj a világnézeted, vallásod mögé bújni a vitákban. Az esetek 99%-ban a vitatott szövegeknek semmi köze nincs a szerkesztők világnézetéhez, vallásához. Annál több az irányelvekhez, mint a WP:NPOV, Wikipédia:Idézd forrásaidat stb. Nem tudom, szerinted az általad "hitkomisszár"-nak nyilvánított szerkesztők között mennyi a vallásos, de én kb. tudom és azt is tudom, hogy éppen ezért teljesen üresen és nevetségesen hangzik az ilyesfajta vád (amellett, hogy sértő).

Nézd meg azokat a szerkesztőket, akik láthatóan nálad nagyobb megbecsülésnek örvendenek a közösségben. Vegyél egy papírt és készíts egy listát arról, hogy:

  • Mi az amit ők csinálnak de én nem?
  • Mi az amit én csinálok de ők nem?

Meglátod, sokkal sikeresebb leszel hosszútávon.

Egyvalamit megjóslok: hogyha nem állsz le a harci üzemmóddal, a sértegetésekkel, a demonstrálásokkal, akkor nagyon nehéz lesz a dolgod a jövőben a Wikipédiában.

Van pár fontos különbség a fórumokhoz képest a Wikipédiában, amikre nem árt emlékezni:

  • amiket írsz azok örökre megmaradnak és nagyon könnyű rájuk emlékezni, linkelni.
  • vannak szavazások, ahol a "csendes többség" is véleményt nyilvánít. Itt lemérheted, hogy kb. mennyi embert sikerült meggyőznöd.
  • a szankciók nem azonnaliak. Csak gyűjtöd-gyűjtöd a feketepontokat akár hónapokon át és egyszercsak összegyűlnek. És akkor bajban vagy. Vagy másképpen: ne hidd azt, hogy amit eddig csinálátl (sértegetés, zavarkeltés), az ok, és ezután is csinálhatod. Mindegyik ilyen egy-egy "feketepont".
  • a cél nem mások verbális legyűrése, hanem egy lexikon írása közösen.

Ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok, segítek. Szerintem szükséged lesz rá.

-- nyenyec  2005. augusztus 26., 23:51 (CEST)

Következő változat

Ugyanezt az anyagot itt kezdtem el továbbfejleszteni illetve némileg megtisztítani: User vita:Nyenyec/IGe véleménykérés B változat. Minden segítség jól jönne a további rendszerezéshez...

-- nyenyec  2005. augusztus 29., 03:25 (CEST)