Szerkesztő:Xbspiro/Saint John

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Saint John River (franciául Fleuve Saint-Jean) egy észak-amerikai folyó a kontinens keleti partján, amely az Egyesült Államokbeli Maine-ben ered és mintegy 673 km megtétele után, a kanadai New Brunswickban ömlik a Fundy-öbölbe. Két szakaszán egyben a két állam határfolyója is. Vízgyűjtője hozzávetőleg 55000 km2, aminek valamivel több mint a fele kanadai területen húzódik, ahogy a fő folyómeder is nagyobb részt odatartozik. A keleti part (a Szent Lőrinc-folyó és a Mississippi torkolata közötti terület) második leghosszabb folyója a Susquehanna után. A rajta népszerű sporthajózás kapcsán „Észak-Amerika Rajnája” néven is emlegetik, bár ezt inkább csak a Fredericton alatti szakaszára értik.

Medervezetés[szerkesztés]

A Saint John főmedre több kisebb vízfolyás egyesülésével jön létre Aroostook megye (USA, Maine) nyugati részén (é. sz. 46° 33′ 47″, ny. h. 69° 53′ 06″); ezen pont felett több kisebb ágát tartják számon. A Baker-ág (angolul Baker Branch Saint John River) Somerset megyében (Maine északnyugati része) a Saint John-tavak lecsapolásával ered. Ebbe torkollik még a megye északi részén a Délnyugati-ág (angolul Southwest Branch Saint John River), amely a Maine és Québec (Kanada) határán fekvő a Little Saint John tóból indul északkelet felé, határfolyót képezve a két állam között. Az Északnyugati-ág (eredetileg Northwest Branch Saint John River) a québeci Lac Frontière falucska határában ered, közel az államhatárhoz, ahonnan dél felé veszi az útját. Maine területén ömlik a kelet felé tartó Daaquamba, illetve ezen keresztül az Északnyugati-ágba.

A Saint John kezdetben északkelet felé folyik. A Ninemile-hídnál keresztezi a Lac-Frontière-ből induló, 1923-ban épített Lacroix utat[1], Seven Islands mellett pedig egy, még a 18. században készült vasúti vonalat, amely a Szent-Lőrinc folyóhoz vezet.[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Jackson (2007) p. 123
  2. Jackson (2007) p. 120

CC[szerkesztés]

There is an Abenaki burial site containing a large number of graves where the Big Black River joins the Saint John in township 18, range 13, WELS. Local legend maintains the confluence is haunted by the spirits of Abenaki killed by an epidemic of European disease.[1] Near Allagash, the Saint John is joined by the Allagash River. The whole portion of the Saint John River that lies entirely in Maine is essentially a wilderness waterway, although many smoothly weathered granite boulders within the channel were broken by blasting during early 20th century log driving.[2] Below St. Francis, the Saint John begins to form part of the International Boundary between Maine and New Brunswick.

Források[szerkesztés]

  1. Jackson (2007) p. 139
  2. Jackson (2007) p. 194