Szerkesztő:Whoami/Időfejlődés a kvantummechanikában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fizikában, különösen a kvantummáchanikában a fizikai rendszereket kvantumállapotok írják le. Egy ilyen kvantumállapot legáltalánosabb esetben függ az időtől. A kvantummechanikában időfejlődés alatt olyan egyenleteket értenek, melyek segítségével egy adott kezdőpillanatban ismerve a kvantumállapotot, a későbbi időpillanatokban vizsgált állapot meghatározható.

Schrödinger-egyenlet[szerkesztés]

Az egyenlet matematikai szerkezete[szerkesztés]

Az időfüggő Schrödinger-egyenlet a kvantummechanika alapposztulátumai közé tartozik[1]. Eszerint ha a Hilbert-tér által leírt kvantumrendszer egy állapota, akkor annak időfejlődését az

egyenlet, az ún. időfüggő Schrödinger-egyenlet kormányozza. A operátor az ún. Hamilton-operátor, mely az energia, mint megfigyelhető mennyiség operátora: tetszőleges állapoton végzett mérések során adódó energiaértékek várható értéke

Általános eseben mind az állapot, mind a Hamilton-operátor függhet az időtől, így az egyenlet jobb oldalán szereplő mennyiség nem egy adott állapot, hanem egy folytonosan differenciálható görbe a Hilbert-térben. Az egyenlet jobb oldalán pedig szintén egy görbe, a

operátorértékű görbe található.

Ha egy teljes ortonormált rendszer rendszer -ban mely az időtől nem függ, akkor az alábbi egyenlőségek érvényesek:

Időtükrözési-szimmetria[szerkesztés]

Schrödinger-kép[szerkesztés]

Schrödingeri-képben a kvantum állapotot leíró időfüggését írjuk le. Az időfejlesztő operátorral tudjuk a időpillanatban lévő kvantumállapotot elvinni állapotba, méghozzá a következő összefüggéssel:

.

Az időfüggő Schrödinger egyenletbe behelyettesítve az előbbi kifejezést, majd megoldva az U operátorra azt fogja adni, hogy:

.

Az U időfejlesztő operátort összeszorozva az adjungáltjával megkapjuk az identitást, azaz U unitér operátor: . Az U időfejlesztő operátorral való műveletnél látható, hogy szerepel a Hamilton operátor mint az exponenciális kitevője, az ezzel való műveletet Taylor-sorként lehet felírni:

.


Heisenberg-kép[szerkesztés]

Heisenberg képet alkalmazva, az operátoroknak az időfejlődésével jellemezzük a kvantumrendszer időfüggését. A Heisenberg képbeli állapot megegyezik minden időpontban egy rögzített állapottal, amelyet szokásosan a Schrödinger képbeli nulla időpontbeli állapot szokott lenni: . Az időfejlődést egy operátor várhatóértékére a következőképpen írhatjuk fel:

.

Majd az időfüggő Schrödinger egyenletet kihasználva, az állapot időderiváltja heylett írhatjuk a Hamilton operátort. Végezetül, mivel az egyik helyen a bra vektornál jelenik meg a Hamilton operátor, a másik helyen pedig a ket vektorrészben, ezért lesz egy előjel különbség köztük. Az így kapott A operátor és H Hamilton operátor szorzatokat egy kommutátor jel alá vihetjük, azaz a következő adódik:

.

A legtöbb esetben az utolsó tag elszokott tünni, mert az operátoroknak nincs explicit időfüggése csak különleges problémáknál.

Kölcsönhatási kép[szerkesztés]

Időfüggő perturbációszámítás[szerkesztés]

Lineáris válasz[szerkesztés]

Relativisztikus időfüggés[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Marx