Szerkesztő:Varga Tomi 80/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szőke Márk
Szőke Márk

Szőke Márk[szerkesztés]

1995. július 28-án született Budapesten. A Szőke család mindennapi életének része a sport - míg Márk a motorsportban, úgy testvére Alex a birkózásban szerzi a hazai és nemzetközi díjakat. 5 éves korától motorozik és pályafutása során 12 bajnoki címet, megszámlálhatatlan kupát és érmet szerezett motocross, enduro és endurocross szakágakban, a Superenduro GP Európa-Kupa ezüstérmese. Sportszakmai fejlődésében sokat köszönhet az ELTE-nek, ahol hamarosan Atlétika edzői szakon diplomázik.

A motorozást 5 évesen kezdte egy Yamaha PW 50-el a környék földes utcáin, de rövid időn belül a kis vasparipát meglovasították, így egy versenyzésre is alkalmas KTM-et kapott vigasztalásul.

Versenyzői pályafutás[szerkesztés]

Először 2001-ben állthatott fel a dobogó harmadik fokára a Magyar Bajnokság Mini kategóriájában már az új KTM nyergében motorozva. Id. Németh Kornél már ekkor felfigyelt kitűnő motorozására és gyorsaságára, aki a későbbiekben az egyik legmeghatározóbb szakmai mentora lett.

Az előző évben szerzett tapasztalatokat kamatoztatva 2002-ben a Magyar Bajnokságot megnyerte 50ccm-ben, azonban a gyors növekedése okán a Mini szériát a szezon zárultával váltania kellett.

A KTM-et Kawasakira váltva nekivágott a 2003-as Magyar Bajnokságnak 65 ccm-es kategóriában, melyet összetettben a 6. helyen zárta. Itt már a Kawasaki Magyarország is felfigyelt tehetségére és a következő szezonban támogatott versenyzőként folytathatta menetelését.

2004-ben a Weiss Márkkal vívott nagy csatákat és a Magyar Bajnokságban összetett 2. helyig jutott. Mindössze kilenc évesen a Közép-Európa Bajnokság 2., a Junior Európa Bajnokság 5., míg a Junior Világbajnokság 4. helyezettje lett. Még ebben az évben Gyomaendrődön lehetősége volt 85 ccm-ben indulnia a nagyobb korosztályban, ahol mindenki meglepetésére a 6. helyezést ért el.

2005-ben korkedvezménnyel egy kiskerekű Kawasaki 85 ccm-el tette próbára magát és 7. helyezést ért el a bajnokságon.

2006-ban már jöhetett a teljes értékű 85 ccm motor, de sajnálatos módon az egyik edzésen egy szerencsétlen baleset miatt combcsont törést szenvedett, amit 9 hét felépülés követett. Ahogy a lába rendbe jött benevezett a Szlovák Bajnokságra, melyet 2. helyezéssel zárt. Az ausztriai Langenloisban összetett 3. helyezésig jutott, míg a hazai Országos Bajnokság tököli futamának összetett eredménye alapján a dobogó második fokára állhatott. A Kőszárhegyi versenyen egy baleset következtében eltört a felkarcsontja és a versenyszezonból kiesett.

2007-ben szintén kísértették a balesetek – a nyáregyházi Magyar Bajnokságon felkarcsont és kartörést is szerzett egy szezon alatt. A felépülési holtidők ellenére is szerzett egy 3. helyet az osztrák bajnokságon továbbá az Adria Kupa első helyezettje lett. Év végén magassága miatt ismét váltani kényszerült és egy 125 ccm motor nyergébe pattant.

2008-ban korkedvezménnyel még nagyobb motorral próbálkozott, egy négyütemű Kawasaki KXF 250 személyében. Ebben az évben is ki kellett hagynia néhány futamot, de eredményeire nem panaszkodhat: Magyar Nyílt Junior Bajnokság MX2 3., Magyar Nemzetközi Motocross Bajnokság MX2 8., Magyar Köztársaság Kupa Élsport MX2 5., Szlovák-Magyar Kupa Mx2 5. és a Szlovák Junior Bajnokság MX2 3. helyezéseit szerezte meg.

2009 év elejét sérüléssel kezdte, ezért több futam is kimaradt a Magyar Nemzetközi Junior Motocross Bajnokságból, de így is egy összetett 4. helyet szerzett. Monoron MX2 Pro kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott, de egy baleset következtében kulcscsonttörést szenvedett. Még ebben az évben a Kawasaki Magyarország Motorsport Egyesület csapatbajnok lett.

Szőke Márk segítségével 2010-ben a Kawasaki Magyarország Motorsport Egyesület csapatbajnok lett (A csapat további versenyzői: Grillmayer Gábor, Borka János és Pál Vencel), de a szezonját további sérülések nehezítették. A Magyar Bajnokság monori futamán kulcscsonttörést szenvedett, ennek ellenére a magyar Nemzetközi Junior Motocross Bajnokság I. osztály Junior MX2 összetett második legjobb versenyzője lett. A hazai versenyek mellett Közép-Európa Bajnokság MX2 kategóriában is elindult és meg is nyert.

2011-es szezon nagyobb, 450 ccm motort és felsőbb osztályt hozott. A magyar Nemzetközi Bajnokság MX Open kategóriájának második legjobb versenyzőjévé avanzsált. A csapatbajnokságon pedig a Kawasaki Ivanics Team színeiben a harmadik helyet szerezték meg (Zsigovits Norbert, Grillmayer Gábor és Firtosvári Gábor társaságában). A hazai versenyek mellett a nyílt Cseh Bajnokság futamain is rajthoz tudott állni és a Junior Világbajnokságon 8. helyezéssel zárt.

2012-ben a HTS Team motocross csapathoz állt és Lécz Gergelyel szoros küzdelemben egy felettébb látványos szezon után megnyerte a Magyar Bajnokság MX1-es kategóriáját. Ilyen fiatalon korábban még nem nyert senki ebben a kategóriában. A szezonzáró csapatversenyen Szvoboda Bence, Déczi Balázs és Varga Imre társaságában megnyerték a csapatbajnoki vándorserleget is. Továbbá sikerült indulnia a horvátországi Mladinában megrendezett MX3-as világbajnoki futamon, illetve a megszerezte az első Hegylakó kupáját. 2012-ben a magyar válogatott legtöbb pontot szerző versenyzője lett. Az MX Mánia Magyar Kupa első helyezettje.

2013-ban a HTS Team KTM-re váltott és Márkkal együtt megszerezték az Élsport magyar csapatbajnoki címet. A magyar Nemzetközi Motocross Bajnokságon I. osztály MX1 Open kategóriában második helyet ért el és az Élsport csapatbajnokságon Déczi Balázzsal és Németh Kornéllal karöltve megszerezték az első helyet is. German Cross-Country bajnokság egyik futamán is részt vett, ahol a királykategória 5. helyét szerezte meg. Az osztrák bajnokság néhány fordulóján elindult és dobogós helyezést ért el és a Hegylakó Kupát is megnyerte.

2014-ben Márk távozott a HTS Team kötelékéből és a KTM OKR Teamnél folytatta pályafutását. A Magyarország Nemzetközi Motocross Bajnokság Élsport MX1-ben második helyen végzett. Ezen kívül két fordulót motorozott a MAMS Motocross Nyugat Kupán is. A Bulgáriában megrendezett Európa Bajnokságon egy 4. és 5. helyezést hozott. Sorozatban harmadszor szerezte meg a Hegylakó kupa arany serlegét.

2015-ben a MX Mánia Nemzetközi Motocross Kupa Pro MX1-ben indult, de csak két futamon vett részt. A Team Tóth Suzuki színeiben Pergel Márkkal és Hsu Briannal az Élsport Pro kategória harmadik helyezettjei lettek a Magyarország Nemzetközi Motocross Csapatbajnokságon. Megszerezte a negyedik Hegylakó Kupa elsőbbségét és a Magyar Bajnokságon 4. helyezést ért el. A szezonban könyöksérüléssel küszködött, de így is példás eredményekkel büszkélkedhetett.

2016-os esztendőben FIM Motocross of Nations csapat-világbajnokságon a magyar válogatott színeiben vett részt Szvoboda Bence és Hugyecz Erik társaságában, ahol a 27. helyen zártak a megmérettetésen. A Magyarország Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság I. osztály élsport MX1 negyedik helyén végzett, az MX Mánia Nyílt Motocross Kupa I. osztály MX1 első helyét szerezte meg és begyűjtötte a Hegylakó kupa sorozatban 5. arany serlegét is.

2017 Motoaction Monpet Team csapat tagjaként az MX Mania Motocross Kupasorozatot megnyerte I. osztály élsport Open kategóriában, míg a Magyarország Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság összetett eredményével Hugyecz Erik mögött állhatott fel a dobogó második fokára.

2018-ban a motorozást fel akarta hagyni és tanulmányaira szeretett volna nagyobb hangsúlyt fektetni. Végül a motorozást munka és a tanulás mellett szülei támogatásával folytatta, de főként endurocross és enduro szakágakra koncentrálva. A motocrossban mindenesetre ebben a szezonban is indult a Hegylakó Kupán, melyet hatodszor is megnyert. Endurocross-ban első alkalommal a Királyválasztón indult és a dobogó második fogáig küzdötte magát.

A következő, 2019-es szezon során a Hegylakó Kupán immár hetedszer, továbbá a Királyválasztón is a dobogó tetejére állhatott. Az Endurocross Országos Bajnokságot megnyerte és a szezon közepén a SuperEnduro Kupa komáromi futamán kipróbálta magát a superenduroban is. A számára új szakágban az összesített pontok alapján is azonnal a legjobb négy pilóta között találta magát. Ebben az esztendőben ismerkedett meg a Sherco Magyarországgal és váltotta le 450-es KTM-jét egy új Shercora.

Az Ácsi Motoracing Team SE csapat tagjaként 2020-ban a magyar Endurocross Bajnokság Pro2 kategória bajnoka lett. Mellette indult a magyar Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokságon, de nem minden fordulón tudott részt venni, így összetett ötödik helyen végzett. A motocross-t nem akarta abbahagyni, de már kevésbé volt hangsúlyos - a magyar Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokságon három etápot kihagyva az összetett hetedik helyet szerezte meg. Lehetőséget kapott a Superenduro GP Európa Kupán való részvételre, de a döntőig nem jutott el. Ekkor állt neki létrehozni a gyáli superenduro pályát, ahol minden olyan elemet gyakorolhat, ami motorozás technikailag és fizikai felkészültségében előrébb viszi a jövőben. A szezon számára legszebb élménye az volt, amikor a Királyválasztón legyőzte Štefan Svitkot, a 20-szoros szlovákiai enduro, háromszoros Európa-bajnok és Dakar-rally ezüstérmes versenyzőt és elnyerte a dombok királyának járó koronát.

2021. május 9-én Béren az Endurocross Országos Bajnokságon eltörte a sípcsontját, de ettől függetlenül korábbi bajnok riválisait legyőzve befejezte a versenyt és megnyerte a futamot. A szezon során MOTAM versenyző lett, így világkupasorozatokra is alkalma nyílt elmenni. Az olaszországi Enduro Világ-Kupán összetett 4. helyet, míg a portugál Enduro Világ-Kupán a 2. helyet szerezte meg. Királyválasztót technikai probléma miatt fel kellett adja. Hazai enduro versenyeken is indult, de főként a télen kezdődő Superenduro Európa-Kupára készült, melyen végül Lodzban a hatodik helyen zárt.

2022-ben az Enduro-világbajnokságon kategóriájának kilencedik helyét szerezte meg, összetettben a 13. helyen végzett. Kihagyva a szezon 5 futamát sikerült összetett harmadik helyet elérnie a hazai Nyílt Enduro Szakág Abszolút Bajnokságának I. osztályának Veterán kategóriájában. A Superenduro GP Európa Kupán 5. helyén végzett, továbbá megnyerte az Enduro Magyar Bajnokságot. Az Enduro világbajnokság zalaegerszegi futamán a 9. helyen ért célba, így az összetett eredmények alapján 13. helyen végzett (Billy Bolt 14. hely).

Kitartásának és a folyamatos edzéseknek köszönhetően a Superenduro GP Európa Kupán négy döntős futamból kettőt is a dobogó felső fokán ünnepelhetett, összetettben pedig a második helyen végzett Dan Peace mögött. A 2023-as Európa Kupán szerzett helyezésével bejutott a világ legjobb superenduro versenyzői közé, vagyis a Prestige kategóriába, ahol lehetősége van bizonyítani, hogy a világ csúcsversenyzői között van a helye. Eddig kiegyensúlyozott motorozást mutatott, nem vállalta túl magát, de ebben a sportban a sérülés pallosa mindig ott lebeg a sisak felett. Németországban, majd később a romániai futamon is sérült, de még a hazai közönség előtt szeretett volna bizonyítani a budapesti MVM Dome-ban megrendezett világbajnoki fordulón. A fájdalmai ellenére is befejezte a versenyt, de térdsérülése miatt a világbajnokság 11. helyezettjeként búcsúzott el a közönségtől és most újabb műtétre vár.

Az eredményekért meg kell küzdeni és viselni a sport okozta következményeket. Márk eddigi sportsikerei mögött számos zúzódás, húzódás, ficam, csonttörés és 22 műtét van - ez egy ilyen sport, akinek nem tetszik menjen rózsaszínű egyszarvúakat kergetni. A bajnok attól lesz bajnok, hogy eltökélt és nem adja fel, még akkor sem, ha ismeri és elismeri ellenfelei nagyságát.