Németh Kornél (motokrosszversenyző, 1983)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
ifj. Németh Kornél
Németh Kornél a 2008-as világbajnokság cseh nagydíján
Németh Kornél a 2008-as világbajnokság cseh nagydíján
Életrajzi adatai
Teljes neve Németh Kornél
Beceneve Némó
Született 1983. március 9. (35 éves)
Kaposvár
Nemzetisége  Magyarország
Pályafutása
Kategória Mx1
Csapata Hts Ktm
(Csapattárs: Hugyecz Erik, Szvoboda Bence, Déczi Balázs, Varga Imre, Kiss Márk)
Rajtszáma 108
VB-pontok 159(2008)
2007 VB-helyezés 12. (MX1)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ifj. Németh Kornél témájú médiaállományokat.

ifj. Németh Kornél (Kaposvár, 1983. március 9. –) magyar motokrossz versenyző, 16-szoros magyar bajnok. Egyetlen magyar versenyző, akik képviselteti Magyarországot a Motokrossz-világbajnokság nagydíjain. Édesapja id. Németh Kornél kilencszeres magyar bajnok.

Pályafutása[szerkesztés]

Édesapját látva megtetszett neki a motorozás. Így meg is kapta élete első motorját. 1991-ben indult el élete első versenyén Komlón 80 ccm-es kategóriában, 60-as motorral ahol akkor még csak az utolsó helyre volt elég. 1992-ben összetettben a nyolcadik helyet szerezte meg a 80-asok között. Az 1993-as serdülő bajnokságot (80ccm) már sikerült megnyernie, és ezzel a teljesítménnyel sikerült szponzort szereznie, a Yamaha Hungáriától kapott egy motort. Ekkor már junior 80-ban indult és ezt az évet is két magyar bajnoki helyezéssel zárta. (Motokrossz és Szuperkrossz). Édesapja a nagyobb, jobb fejlődés miatt még ebben az évben indította 125 ccm-ben, amiket sikerült is megnyernie, de még nem értékelték, mivel 16 év volt a korhatár. 1996-ban korengedmény miatt már ő is hazavihette a kupákat. Ebben az évben is két bajnokságot nyert (MX és SX). 1997-ben, mivel előző évben megnyerte a II. oszt. bajnokságot, a felnőttek között I. osztályban indulhatott, ekkor 14 éves volt. Saját elmondása szerinte ekkor nagyon sok emlékezetes versenyt vívott, mára már barátjává vált Soóky Zsolttal, amit Zsolt is nyert, mivel egyenlő pontállásnál az utolsó futamot ő nyerte meg. SX-ben is hasonló volt a helyzet, egyenlő pontállással, a 2. helyet szerezte meg, bár SX-ben nem volt külön értékelés 125 és 250 között. Így Grillmayer Gábor nyerte a bajnoki címet. Ebben az évben belekóstolt az Eb mezőnyébe, bár még nem tudta megfutni a limitet, ahova negyven ember fér be. Rendszeresen 150 versenyző indult versenyenként a limitért. Még 1997-ben elkezdett Freestyle motocrosst gyakorolni, az akkor Amerikából behozott Crusty Demonson of Dirt nevű freeride kazetták inspirációjára. Novemberben, Stuttgartban az SX versenyen egyszerre eltörte mindkét csuklóját, de január 1-jén már újra motoron ült. 1998-ban nyert MX-t és SX ob-t is, és sikerült kvalifikálnia magam a megváltozott Eb-re. A túl sok jelentkező miatt zónákra osztották Európát, és a versenyeken, helyezési pontok alapján került be minden zónából 14 versenyző. Így 40 fő + 2 tartalék mehetett a francia döntőn. Itt 19. lett. 1999-ben 125-ös és 250-es bajnokságot is nyert. Az Eb két döntője alapján 8. lett, akkor a 4. volt a legjobb futamhelyezése Ukrajnában, a másik versenye Németországban volt.

2013-ban[szerkesztés]

Több sikeres év után 2013 telén indult az enduro vb-n is, ott 5.-ként végzett. 2013-ban elindult egy X-games versenyen is Münchenben, ellátogatott az ADAC fordulókra is, ahol sikeresen versenyzett. Ebben az évben a magyar bajnokságot is megnyerte, annak ellenére, hogy egy fordulón részt sem vett.

2014-ben Kornél 20-szoros magyar bajnok lett egy kiváló év után.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]