Németh Kornél (motokrosszversenyző, 1983)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ifj. Németh Kornél
Németh Kornél a 2008-as világbajnokság cseh nagydíján
Németh Kornél a 2008-as világbajnokság cseh nagydíján
Életrajzi adatai
Teljes neve Németh Kornél
Beceneve Némó
Született1983. március 9. (36 éves)
Kaposvár
Nemzetisége  Magyarország
Pályafutása
KategóriaMx1
Csapata Hts Ktm
(Csapattárs: Hugyecz Erik, Szvoboda Bence, Déczi Balázs, Varga Imre, Kiss Márk)
Rajtszáma 108
VB-pontok 159 (2008)
2007 VB-helyezés12. (MX1)
A Wikimédia Commons tartalmaz ifj. Németh Kornél témájú médiaállományokat.

ifj. Németh Kornél (Kaposvár, 1983. március 9. –) motokrossz versenyző, sokszoros magyar bajnok. Az egyetlen magyar versenyző, aki képviseltette Magyarországot a Motokrossz-világbajnokság nagydíjain. Édesapja id. Németh Kornél kilencszeres magyar bajnok motokrosszversenyző.

Pályafutása[szerkesztés]

Édesapját látva megtetszett neki a motorozás, nagyon korán meg is kapta élete első motorját. 1991-ben indult el élete első versenyén Komlón 80 ccm-es kategóriában, 60-as motorral ami akkor még csak az utolsó helyre volt elég. 1992-ben összetettben a nyolcadik helyet szerezte meg a 80-asok között. Az 1993-as serdülő bajnokságot (80ccm) már sikerült megnyernie, és ezzel a teljesítménnyel sikerült szponzort szereznie, a Yamaha Hungáriától kapott egy motort. Ekkor már junior 80-ban indult és ezt az évet is két magyar bajnoki helyezéssel zárta (motokrossz és szuperkrossz). Édesapja a nagyobb, jobb fejlődés miatt még ebben az évben indította 125 ccm-ben, amit sikerült is megnyernie, de még nem értékelték, mivel 16 év volt a korhatár. 1996-ban korengedmény miatt már ő is hazavihette a kupákat. Ebben az évben is két bajnokságot nyert (MX és SX). 1997-ben, mivel előző évben megnyerte a II. oszt. bajnokságot, a felnőttek között I. osztályban indulhatott, ekkor 14 éves volt. Saját elmondása szerint ekkor nagyon sok emlékezetes versenyt vívott a mára már barátjává vált Soóky Zsolttal. A bajnok végül Zsolt lett, mivel egyenlő pontállásnál az utolsó futamot ő nyerte meg. SX-ben is hasonló volt a helyzet, egyenlő pontállással a 2. helyet szerezte meg, bár SX-ben nem volt külön értékelés 125 és 250 között. Így Grillmayer Gábor nyerte a bajnoki címet. Ebben az évben belekóstolt az Eb mezőnyébe, bár még nem tudta megfutni a limitet, ahova negyven ember fér be – rendszeresen 150 versenyző indult versenyenként a limitért. Még 1997-ben elkezdett Freestyle motocrosst gyakorolni, az akkor Amerikából behozott Crusty Demonson of Dirt nevű freeride kazetták inspirációjára. Novemberben, Stuttgartban az SX versenyen egyszerre eltörte mindkét csuklóját, de január 1-jén már újra motoron ült. 1998-ban nyert MX-t és SX ob-t is, és sikerült kvalifikálnia a megváltozott Eb-re. A túl sok jelentkező miatt zónákra osztották Európát, és a versenyeken, helyezési pontok alapján került be minden zónából 14 versenyző. Így 40 fő + 2 tartalék mehetett a francia döntőre, itt 19. lett. 1999-ben 125-ös és 250-es bajnokságot is nyert. Az Eb két döntője alapján 8. lett, akkor a 4. volt a legjobb futamhelyezése Ukrajnában, a másik versenye Németországban volt.

2013-ban[szerkesztés]

Több sikeres év után 2013 telén indult az enduro vb-n is, ott 5.-ként végzett. 2013-ban elindult egy X-games versenyen Münchenben, ellátogatott az ADAC fordulókra is, ahol sikeresen versenyzett. Ebben az évben a magyar bajnokságot is megnyerte, annak ellenére, hogy egy fordulón részt sem vett.

2014-ben Kornél 20-szoros magyar bajnok lett egy kiváló év után.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]