Szerkesztő:Vadaro/Évek az irodalomban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évek az irodalomban


Ez az allap az Évek az irodalomban (másképp: Az irodalom években) miniprojekt vázlatos ismertetésére szolgál. A miniprojekt lapjait az angol Wikipédia megfelelőjének és a A tudomány években lapjainak mintájára kezdtem el létrehozni. Jelenleg a 17. század éveinek lapjai (első változatuk) vannak készen. A folytatás előtt rövid összegzést készítek a magam és mások számára, akik közül néhányan most vagy később esetleg bekapcsolódnak a projektbe. Minden véleményt és a kérdésekre adott választ, javaslatot a vitalapon várok.

Vadaro vita 2016. április 9., 19:57 (CEST)

Ki/mi legyen benne?[szerkesztés]

Milyen szerzőkre és művekre térjen ki a projekt? Válasz: a fontosakra. Melyek a fontosak? Amelyek fontosak…; amelyeket irodalomtörténeti, kultúrtörténeti művek ilyennek tartanak és részletesen bemutatnak. Egyszerűbben: erről nehéz lenne és nem is biztos, hogy szükséges elméletet gyártani.

Az ún. szépirodalom a korábbi évszázadokban még nem – ill. csak lassanként – vált el a többi (egyházi, tudományos, történeti témájú) írásműtől. Ezért régi korok olyan szerzői, művei is tartozhatnak ide, amelyeknek látszólag nincs közük a mai értelemben vett irodalomhoz.

A magyar Wikipédiában jóval kevesebb külföldi szerzőről, műről készül(t) szócikk, mint az angolban, és kevesebb az információforrásunk is. Szerintem a külföldi szerzők és műveik közül zömmel olyanokat érdemes feltüntetni Az irodalom években lapjain, akikről már van szócikkünk („kékek”); akikről még nincs, azokból elég csak a legfontosabbakat („pirosak”). Természetesen a projekt fontos részei a magyar szerzők és írásművek, fontosságuknak megfelelő mértékben.

Szakaszolás[szerkesztés]

Az angol projekt lapjainak struktúráját csak részben (és bizonytalankodva) vettem át. Nálunk pl. nincs Poetry és nincs Non-fiction szakasz. Nincs New books sem, az en-wiki ui. nagyon különböző témájú publikált könyveket tüntet fel (még régi szakácskönyvet is találtam köztük). Nálunk jelenleg így van (pl. 1689 az irodalomban):

  • Események (egyelőre kevés)
  • Új művek, ezen belül Dráma vagy Drámák alfejezet
  • Szül. – Hal.

A 17. század első 50 lapján az Új művek helyén Publikációk szakasz van (pl. 1642 az irodalomban). Ott a drámát mint eseményt (bemutatók) az első szakaszba tettem; a másodikba pedig csak a megjelent könyveket. A „publikáció” szó azonban túl hivatalosnak tűnt (és talán nem is mindenki érti); a drámáknál pedig nem mindig bemutatóról, hanem gyakran publikálásról van szó. Ezért változtattam meg (ahogy kb. az 1660 utáni lapokon látható). Kérdés: jól tettem-e? Melyik a jobb módszer, illetve szakaszcím: az 1660 előtti vagy utáni? Vagy van jobb megoldás is? (A 17. századi lapokat a választól függően később egységesítem.)

Események[szerkesztés]

  • Ide való pl. a legfontosabb lapok, irodalmi társaságok, intézmények, színházak, könyvkiadók (?) alapítása
  • Itt említhetők meg az irodalmat közvetlenül is befolyásoló legfontosabb történelmi események (ritkán és csak vezérszavakban)
  • Az angol projekt a szerzők életútjának egy-egy fontosabb eseményét is szerepelteti. Ezt korlátozottan mi is megtehetjük, de fölösleg pl. a házasságkötések dátumára és hasonlókra kitérnünk.

Új művek[szerkesztés]

A forrásokból (és a szócikkekből) gyakran nem derül ki, hogy egy mű elkészülésének vagy pedig megjelenésének évéről van-e szó. Többnyire persze a megjelenésről, de nekünk ezt jó lenne egyértelműen leírni. A kérdés: hogyan? A korábbi szakaszcím (Publikációk) egyértelműen jelezte, hogy a kiadás évéről van szó. Az Új művek szakaszcím alatt viszont ez elsikkad, és így minden esetben ki kellene írni: „Megjelenik a(z) … c. regény…” Ez fölösleges szócséplés és több száz lapra gondolva rettentő egyhangúvá tenné az oldalakat. Mi lenne a jó megoldás?

Ez a szakaszcím ugyanakkor arra is jó, hogy (ritkábban) a művek készítését is megemlítsük; mindig igével együtt: „elkezdte, befejezte, elkészült, X. éven át dolgozott rajta,” stb.

Szül. – Hal.[szerkesztés]

A sorok végén megadott link (születés esetén a halálozás évszáma, ill. fordítva) soha nem az illető 'év'-re, hanem az illető 'év az irodalomban'-ra mutat.

Tehát pl. nem († 1699), hanem († 1699).

Idegen nyelvű művek címe[szerkesztés]

Az idegen nyelvű művek említésekor mindig bizonytalan vagyok: mi legyen a magyar és az eredeti cím sorrendje, dőlt vagy álló betűt, esetleg idézőjelet használjak, stb. Viszonylag állandó írásmódot szeretnék, pl. így:

  • Ha a műnek bizonyosan van magyar fordítása, vagy ha ez nem is biztos, de hazai irodalomtörténeti munkák általában a magyar címen említik – akkor a magyar cím áll elöl; az eredeti és a magyar cím egyaránt dőlt betűs. Pl.:
    • Carlo Goldoni vígjátéka: Két úr szolgája (Il servitore di due padroni)
    • Jonathan Swift: Gulliver utazásai (Gulliver's Travels)
  • Ha a műnek [feltehetően] nincs magyar fordítása, illetve ha a hazai kiadványok magyar címen alig (vagy eltérő címeken) említik – akkor az eredeti cím áll elöl dőlt betűkkel; a magyar cím hátul, zárójelben, álló betűkkel [ezzel jelezve, hogy nem feltétlenül hivatalos könyvcím]. Pl.:
    • Samuel Johnson szatírája: The Vanity of Human Wishes (Az emberi vágyak hívsága)
    • Jonathan Swift: The Battle of the Books (Könyvek csatája)

Lehet, hogy ez fölösleges körülményeskedés, illetve talán van erre elfogadottabb megoldás is. Ebben is örülnék a segítségnek.

Egyéb[szerkesztés]

  • Képek – ahol van kép, ott szándékosan kisméretű, valóban bélyegkép van. Mivel kevés a folyószöveg, a nagyobb méretű kép az egész oldalt agyonnyomná.
  • Fordítások – fontos, hogy a híresebb külföldi művek magyar fordítására is ügyeljen a projekt (amelyikhez van forrás). Ezeket a magyar kiadás événél tüntetjük fel.
  • Magyarul – amikor majd több magyar művet lehet/kell megemlíteni (19–20. század), vajon az Új művek szakaszban külön Magyarország vagy magyarul alcím alatt gyűjtsük-e a magyar szerzők műveit? Vagy alszakaszok nélkül, csupán dupla sorközzel válasszuk el őket a külföldiektől? (Ez az elválasztás a Szül. – Hal. szakaszban nem indokolt, nem is teszem.)
  • Díjak – ez a téma is a későbbi évszázadoknál lehet fontos. Az irodalmi Nobel-díj persze mindenképp említendő; a többi (bármilyen irodalmi vagy állami) díjra a későbbiekben sem szívesen térnék ki.

19. század[szerkesztés]

Ma (2017-03-13) "befejeztem" a 19. század éveinek szócikkeit is (eredetileg csak a 16-18. századot terveztem megírni). Néhány megjegyzés:

  • A korábbi évszázadoktól eltérően itt szándékosan nem említettem még a legnagyobb filozófiai és történettudományi munkákat sem.
  • A "Megjelent új művek" fejezet alá felvettem a "Magyar nyelven" alfejezetet. Azért nem a "Magyar irodalom" címet használtam, hogy itt lehessen említeni néhány alapvető világirodalmi mű magyar fordítását is (ami nem "magyar irodalom").
  • Képek - az előző három évszázadtól eltérően itt tudatosan kizárólag a "Születések" fejezetben említett szerzők képei szerepelnek. Könyvek fotói és más illusztrációk még bőségesen elférnének, talán idővel ezekből is több lesz a cikkekben.