Szerkesztő:Texaner/CEE meeting 2015 Appendix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Finn-ugor együttműködés

A finn-ugor együttműködés az utolsó nap egyik témája volt. Sven-Erik Soosaar, WMEE elnökségi tag számolt be róla. A 2014-ben kezdett projekt 2015-ben ismét egy szemináriummal folytatódott a helyszín ismét Észtország volt. A 21 résztvevővel megtartott szemináriumra 13 érkeztek Oroszországból. Számomra az időpont nem volt megfelelő, más elfoglaltságom volt.

Sven Erik beszámolta rendezvényről. Folytatódott a 2014-ben megkezdett munka. A cél az együttműködés növelése. Létrehoztak egy levelezőlistát (nem igazán aktív). Kihasználva az alkalmat fontosnak ítélt szócikket fordítottak és töltöttek fel a résztvevők nyelveire. Összeállították a finn-ugor Wikipédiákban a „most wanted” 20 és 100 szócikk listáját.

A célok közt a következőket fogalmazták meg:

  • Együttműködés az állami szervekkel.
  • Együttműködés oktatási intézményekkel.

Kis nyelveknél talán a nyelvoktatásba is bevonható. A probléma lényege, hogy az oroszországi kisebbségek esetén az iskolai oktatás ugyan anyanyelven kezdődik. (Ennek praktikus oka van: nem lehet egyszerre írni, olvasni, és orosz nyelve tanítani a gyerekeket. Igy az “oroszosítás” csak azután kezdődik, hogy már tudnak írni és olvasni.), de a 3.-4. osztálytól kezdve a szaktárgyakat már oroszul tanítják! Ez azt jelenti, hogy általában ezeknek a kisebbségeknek a tagjai tudnak írni és olvasni az anyanyelvükön, de azt érdemben nem tudják használni. Ráadásul egyre többen vannak akik tudnak írni és olvasni de nem tudnak beszélni! Itt a Wikipédiának mint egy anyanyelvi lexikonnak óriási a jelentősége.

  • Kihalt nyelvek esetén (például a lív) liv nyelvi korpuszok létrehozása a nyelvet már nem beszélők, de passzívan ismerők segítségével.

A kérdés nem korlátozódik a finn ugor nyelvekre, hasonló problémáról számoltak be az ukránok a ruszin nyelv kapcsán, az örmények a nyugati örmény (Western Armenian) nyelvek kapcsán.

Jelenleg már elkezdték a következő finn-ugor szeminárium szervezését. Ennek helyszíne a remények szerint Karélia lesz. Itt komoly problémák vannak a szponzorálással külföldi szervezetektől igen bonyolult támogatás elfogadása Oroszországban.