Szerkesztő:Tempeh100/Lénárt Gitta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lénárt Gitta
a nyers vegán ételek népszerűsítője
a nyers vegán ételek népszerűsítője
Született1962. december 23.
Budapest

SablonWikidataSegítség

Lénárt Gitta (Budapest, 1962. december. 23.- ) a nyersevő vegán életmód talán legismertebb hazai képviselője. Több nagy sikerű könyvet írt a témában, és igen aktív közösségi szervező szerepet játszik.

Életpályája[szerkesztés]

Lénárt Gitta Budapesten született, egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki karán végezte, majd évekig dolgozott mikroelektronikai tervező mérnökként, később szoftverfejlesztőként és informatikusként. Férjével és 3 gyermekével Budapesten él.

1993 óta vegetáriánus, majd 2007-ben áttér a nyers vegán táplálkozásra, elsősorban egészségügyi okok miatt. Az életmódváltás rendkívüli sikere arra ösztönzi, hogy gyorsan bővülő ismereteit és tapasztalatait megossza másokkal is. 2008-tól vezeti az internetes naplóját, és aktív közéleti szervező szerepet vállal, összejöveteleket szervez. 2010-től évente jelennek meg könyvei, és tanfolyamokat is tart a nyersevő életmód népszerűsítésére. 2011-től rendszeres előadó az évente megrendezésre kerülő Vegetáriánus Fesztiválon, és ő maga a főszervezője a szintén évente tartott Zöldturmix Fesztiválnak.[1] Ugyanebben az évben két társával elindítja a Nyersétel Akadémiát, [2] amely hivatalos keretet nyújt az előadások, tanfolyamok és összejövetelek szervezéséhez.

Nyersevő veganizmus[szerkesztés]

Lénárt Gitta a nyers vegán ételekről:

"Élőnek nevezzük azokat az ételeket, italokat, amik nincsenek megfőzve vagy megsütve, azaz amit olyan formában fogyasztunk el, ahogy azt a a természet megalkotta. Ha megeszem egy almát, vagy egy banánt, már az is élő étel... A testünk, a sejtjeink ezekre vágynak. Ettől tudunk többet nyerni a nyers ételekből - tápegészen fogyasztjuk őket."[3] „A könnyen elkészíthető nyers ételek erősítik az immunrendszert és helyreállítják annak egyensúlyát. A gyógyulni vágyóknak kifejezetten ajánlott.”[4]

"A nyerskonyhában is ugyanúgy megvannak a konyhatechnikai eljárások, megvannak az eszközök, létezik „gasztronómia”. Ugyanúgy készítünk levest, főételt, édességeket, desszerteket, mint a hagyományos konyhában, csak éppen nem használunk tűzhelyet. Az alapanyagok között csak gyümölcsök, zöldségek, diófélék szerepelnek."[3]

"Szinte minden egészségügyi problémára ajánlanám a természetes táplálkozást. Ennek az az oka, hogy ez nem egy gyógyszer, amit bizonyos betegségre írnak fel, hanem egy módszer, amivel az immunrendszerünket tudjuk megerősíteni, helyre tudjuk állítani a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, el tudjuk érni az ideális testsúlyunkat... A legaktuálisabb hír pedig az, hogy az ez év elejétől nyers vegán étrendet folytató Serena Williams nyerte az idei Wimbledon torna női egyes és páros játékát."[3]

Könyvei[szerkesztés]

2010-ben jelent meg első könyve, Élő ételek könyve címmel.[5][4] Ezt követte az Élő édességek könyve 2011-ben, [6][4], majd az Élő italok könyve 2012-ben. [7][4] 2013-ban újabb könyvének megjelenése várható.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

A Vegetáriánus Fesztiválon tartott előadásai meghallgathatók online. [8] Több tévécsatorna és folyóirat készít vele interjút [3]. 2012 januárjától a Nyersétel Akadémián készített ételekből a Vegafood közreműködésével házhozszállítási szolgáltatás is működik, így az érdeklődők az otthonukban, egyszerű módon szerezhetnek tapasztalatot a nyersételekről. 2013 februárjától állandó rovata indul a nyers ételekről a Civil Rádió A kanál forradalma című műsorában.

Visszajelzések[szerkesztés]

Tevékenysége sokak érdeklődését felkelti, könyvei hamar igen népszerűvé válnak. Mint a 168 óra írja, "A lenyűgöző fantáziájáról és kreativitásáról híres Lénárt Gitta 2010-ben megjelent első, nagy sikerű kötete az Élő ételek könyve néhány hét alatt a toplisták élére került." A gasztrovilag.hu szerint "Gitta... mindenekelőtt ember, aki számos betegségből gyógyult meg a nyersétkezésre való áttéréssel." [4] 2012-ben egy szavazáson az Év vegetáriánusának választják.

Jegyzetek és hivatkozások[szerkesztés]

  1. Zöldturmix Fesztivál programok és beszámolók
  2. A Nyersétel Akadémia fő tevékenységi területei: ismeretterjesztő előadások, nyersétel készítő tanfolyamok és workshopok, táplálkozási tanácsadás, nyers ételek gyártása, értékesítése és házhoz szállítása.
  3. a b c d Interjúk Lénárt Gittával:
  4. a b c d e Cikkek Lénárt Gitta könyveiről és a nyersételekről:
    • Nyers süti? Fura, de nem hizlal 168 óra online
    • Egészséges édesség Karácsonyra! Gasztrovilág
    • Az egészséges élet kulcsa: nyers ételek Napimagazin
    • Könyvajánló: Lénárt Gitta: Élő ételek könyve Még azok a receptek is, amire eredetileg furán néztem, mikor elkészítettem, isteni ízvilággal leptek meg. Valószínű, hogy nyugdíjazom régebbi szakácskönyveimet, és amikor tehetem, ebből készítek ételt magamnak.
    • Lénárt Gitta: Élő édességek könyve Ha meg szeretnénk barátkozni a nyers ételekkel, de a régi rossz táplálkozási szokásaink miatt nem igazán sikerül, ez a könyv szuper lehetőség. Hiszen az ember bizony gyarló – és édességgel levehető a lábáról ;-)
    • Édes élet - élő édességek Lénárt Gitta új utakat keresett és talált a konyhaművészet szélesvásznú térképén, és rostban gazdag gyümölcsök, olajos magvak, aszalványok felhasználásával, liszt, tojás, tejtermék, fehércukor és a hosszadalmas sütés-főzés mellőzésével(!) igazi újvilágot fedezett fel a számunkra: a csábítóan látványos, teljes mértékben egészséges és ellenállhatatlanul finom édességek birodalmát.
    • Élő ital, zöld turmix Könyvismertető az Élő italok könyvéről: "A könyv nem csak egy szokásos receptkönyv, hanem útmutató is a helyes táplálkozáshoz, életmódhoz. Ennek megfelelően a szerző úgy építette fel, hogy az elején többek közt olvashatunk az élő italok és az enzimek jelentőségéről, a testsúlyra gyakorolt hatásukról, vagy az alapanyagokról és eszközökről. Az eszközökről szóló fejezetben kiderül, nincs ok aggodalomra, mert egy turmixgép és egy gyümölcscentrifuga elég az italok, ételek elkészítéséhez. Ezek után jön a konkrét receptgyűjtemény, mely levesek, magból készült tejek, gyümölcs- és zöldségturmixok, valamint zöld turmixok elkészítésének részletes leírását tartalmazza. Így mindenki számára világossá válik, hogy a zöld turmix nem frissen vágott fűpép, hanem nagyon is fontos összetevőkből álló ízletes ital, melynek a három legalapvetőbb alkotóeleme a bio zöld levél, az édes gyümölcs és a tiszta víz."
  5. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) eloetelekkonyve nevű lábjegyzeteknek
  6. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) eloedessegekkonyve nevű lábjegyzeteknek
  7. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) eloitalokkonyve nevű lábjegyzeteknek
  8. A Vegetáriánus Fesztivál szervezőinek hivatalos honlapján meghallgatható előadásai:

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]