Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Tamas Gy./próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elektromos kisülés egy üveglap körül

Statikus elektromosság[szerkesztés]

A statikus elektromosság az elektromos töltések kiegyensúlyozatlansága egy anyag felületén vagy azon belül. A töltés megmarad mindaddig, amíg nem mozdul ki elektromos áram vagy elektromos kisülés útján. A statikus elektromosságal szemben az elektromos áram áthalad a vezetéken és energiát[1] továbbít.

Egy statikus töltés akkor jön létre, amikor két felület érintkezik egymással és széjjelválik, az egyik felület ellennállása magas az elektromos árammal szemben ( ebből adódóan egy elektromos vezető). Hatásairól sokunk már biztosan meggyőződött, mivel érezhetjük, hallhatjuk, akár még láthatjuk is, mint egy szikrát, amely egy szigetelő felületén a töltések semlegessé válása okoz (például az ellentétes polaritású töltések kisülésekor).

Egy köztudott jelenség, az elektrostatikus kisülés, amely okozza a töltések kisülését.

Okai[szerkesztés]

Minden anyag atomokból épül fel, ezek elektromos szempontból semlegesek, mivel egyenlő mennyiségben tartalmaz pozitív töltéseket (protonok a nukleonjaikban) és negatív töltéseket (elektronok a "héjakon").

A statikus elektromosság, mint jelenség, igénybe veszi a pozitív és negatív töltések elkülönítődését. Amikor két anyag kapcsolatba lép, az elektronok átmennek egyik anyagból a másikba, az egyik anyagon pozitív töltést hagyva, míg a másikon egy ezzel egyenértékű, viszont ellentétes polaritásút. Amikor az anyagok szétválnak, visszaáll a töltések kiegyensúlyozatlansága.

Villámlás[szerkesztés]


Természetes elektromos kisülés

A villámlás egy olyan meteorológiai jelenség, melyet az elektromos kisülés okoz. Ez a folyamat rövid ideig tart, a töltések

szétválasztódása a viharfelhőkben valósul meg.




Fordítások[szerkesztés]

Az angol nyelvű Wikipédia-szócikk elérhető itt: Static electricity

Ez a szócikk részben vagy egészében ezen angol nyelvű Wikipédia-szócikk fordítása.

Források[szerkesztés]

  1. [1] Dhogal (1986). Basic Electrical Engineering, Volume 1. Tata McGraw- Hill. p. 41. ISBN 978-0-07-451586-0.
  2. [2] "Ionizers and Static Eliminators". GlobalSpec. 2009. Archieves from the original on 2009-02-10. Retrieved 2009-04-13.
  1. a b Dhogal, P. S: Basic electrical engineering : with numerical problems, vol. 1. 2008. ISBN 9780074515860 Hozzáférés: 2019. január 29.  
  2. Ionizers and Static Eliminators Information on GlobalSpec. web.archive.org, 2009. február 10. (Hozzáférés: 2019. január 29.)