Szerkesztő:Szmarci1997

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az American Airlines 965-ös járatának tragédiája[szerkesztés]

American Airline 965-ös járat
Adatok
Dátum1995. december 20.
HelyszínBuga közelében
Okpilótahiba, hegybe csapódás
Indulási állomásMiami Nemzetközi Repülőtér
CélállomásAlfonso Bonilla Aragón Nemzetközi Repülőtér
Halottak155
Sebesültek4
Túlélők4+ 1 kutya
Repülőgép
RepülőgépBoeing 757-223
ÜzemeltetőAmerican Airlines
LajstromjelN651AA
Utasok164
Személyzet8
SablonWikidataSegítség

1995. december 20.-án az American Airlines 965-ös járata 34 perces késéssel fölszállt a Miami Nemzetközi repülőtéren. A repülőgépet Nicholas Tafuri pilóta és Donald Williams első tiszt vezette.

A katasztrófa[szerkesztés]

Tafuri kapitány ROZO felé irányította a gépet, ám nem vette észre hogy rossz helyet ütött be. ROZO a géptől északra lett volna, ám mivel rossz helyet ütött be, a kijelzőn egy görbe vonal jelent meg az egyenes helyett. Így nem Cali felé repülték hanem délnyugat felé, Bogotá felé és egyben az Andok felé. A gépnek alig volt esélye. Este kilenc óra negyvenkilenc perckor egyszer csak megszólalt a pilótafülkében a földközelség jelző, majd alig 12 másodperccel később a gép nekiütközött az El Devoulio hegynek.

Nevezetes utasok[szerkesztés]

  • Francisco Ferre Miami volt polgármestere
  • Paris Kanellakis számítógép tudós, a felesége meghalt a balesetben
  • A túlélők Gonzalo Dussan Monroy, Michelle Dussan, Mercedes Ramirez, és Mauricio Reyes. Gonzalo "Gonzalito" Dussan, Jr., Michelle Dussan testvére és Gonzalo Dussan fiát, eredetileg életben találták , de a műtőasztalon belehalt belső sérüléseibe.
  • Egy kutyát is találtak a gép roncsai között

A baleset kivizsgálása[szerkesztés]

Később kiderült hogy amikor megszólalt a földközelség jelző, Williams első tiszt lekapcsolta a robotpilótát de elfelejtette behúzni az áramlásrontó lapokat, így a gép egyenesen belerepült a hegybe. Ha behúzta volna, a gép nem szállt volna bele a hegybe, hanem csak súrolta volna, és el tudtak volna repülni. Így kiderült hogy a pilóták vezették a gépet a hegynek.